Новите правила, по които ще се взимат и обработват пробите на шофьорите, вече са в сила. От вчера действа новата Наредба за реда за установяване употребата на алкохол и наркотици от шофьорите, която въвежда нови технологии за взимане на проби за алкохол и наркотици, както и нови методи за осъществяване на процеса.

Тестовете вече могат да показват наличие на наркотик в кръвта дори няколко седмици след употребата им. Въвежда се и контролна проба, която ще се пази 12 месеца, докато сега се пази само три, предава БНТ. Кръвни проби за наличие на алкохол ще се взимат и в спешните центрове и в многопрофилните болници в страната, въпреки протестите на спешните медици, които по същото време може да са твърде заети със спасяването на нечий живот.

С промяна вакуумните епруветки с консервант и антикоагуант вече ще бъдат легитимни, без възможност за груба манипулация на изследванията. Те ще заместят остарелите пеницилинови шишенца, които в продължение на 17 години се използваха за се взимаше кръв за изследване 17 години, след като са били излезли от всякакви европейски стандарти.

"Успяхме да променим съответната наредба, която затваря в голяма степен вратичките, които съществуваха в предишната наредба, които даваха възможност на пияните шофьори да се измъкват", съобщи Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите от катастрофи.

Нормoтворците се съобразиха с експертите и премахнаха методи за изследване от преди повече от век. Измерването вече се осъществява само със съвременни газхроматографи. Същото е и с изследването за наркотичните вещества, техните аналози и метаболити, някои от които остават в организма седмици след употребата им. Например, активното вещество при канабиса - тетрахидроканабинол, който остава в слюнката 30 часа след изпушването на една цигара, а метаболитите му се откриват дори 2 седмици след това в кръвта.

"Дори преди 2 седмици да сте пушили, или да сте се боцкали, въобще не помисляйте да сядате зад волана, защото технологиите ще ви установят и най-малкото ще бъдете лишени от правото да управлявате една или две години или глобени с няколко хиляди лева", предупреждава Тодоров.

Лабораторни тестове вече ще се назначават дори и ако шофьорът реши да оспорва показанията на дрегера или полевия тест, затова и накрая той ще бъде принуден да ги плати. Наредбата обаче въвежда и използването на ново техническо средство от контролните органи - това са доказателствените анализатори, които от догодина трябва да се въвеждат поетапно.