Някога чудили ли сте се, какво в канабиса ви кара да се чуствате добре? Билката е силно лекарство, което се състои от 483 различни химични съставки. 66 от които са така наречените канабиноиди - които играят важна роля в медицинските свойства на растението. Това не означава, че има 66 различни канабиноидни ефекти. Повечето от канабиноидите са свързани помежду си и се разделят на 10 вида.

Ето най-важните съставки и с какво те могат да помогнат.

ТХК: (Делта-9 Тетрахидроканабинол)

ТХК е психотропния елемент в канабиса, и е също един от най-терапевтичните. ТХК има аналгетични, спазмолетични, анти-депресантни, противовъзпалителни, стимулиращи апетита и свойства, които предотвратяват гаденето и повръщането. Помага на много заболявания като например: проблеми с храненето, странични ефекти от химиотерапия, склероза, спастичност, пристъпи и много други. Също така ТХК намаля растежа на ракови клетки и намаля прогреса на атеросклероза при мишките.

(Е)-БКФ (Бета-криофилин)

(Е)-БКФ е натурален и противовъзпалителен компонент, който също се среща в черния пипер, ригана, босилека, лайма, канелата, морковите и праза. Този канабиноид не взаимодейства с мозъка, което означава, че не притежава психоактивен ефект. Учените казват че (Е)-БКФ може да бъде ефективен при лечението на болка, артрит, цироза, гадене, остеоартрит, атеросклероза и други заболявания без да опиянява пациента.

КБХ (Канабихромин)

Често канабиноидите работят заедно, за да придадат лечебните свойства на канабиса. КБХ е добър пример, защото подобрява действието на ТХК. КБХ има успокоителни и аналгетични ефекти.

КБД (Канабидиол)

КБД не е психоактивен компонент на билката. Присъствието на КБД може да смекчи еуфоричните ефекти на ТХК. КБД има противовъзпалителни, антибиотични, антидепресанти, антипсихотични, антиоксидантни, успокоителни и имуномодулиращи свойства. Оказва се, че намаля и епилептичните пристъпи, справя се с възпаления, притеснение и гадене. Също действа заедно с ТХК, за да успокои хронични болки. През 2001 г., GW Pharmaceuticals откриха, че комбинацията от КБД и ТХК предлага аналгетични ефекти за пациенти страдащи от склероза. Ако се вземат отделно, нито КБД нито ТХК не са ефективни при лечението на хронични болки, така както са когато се администрират заедно.

КБГ (Канабигерол)

Канабигерол е първият канабиноид, който растението създава. Той е биогенетичният предшественник на всички други канабиноиди. Има успокоителни ефекти и антибактериални съставки, също така ще ви направи сънливи. Проучванията предполагат, че КБГ може да намали вътреочното налягане при пациенти с глаукома. Прочетете повече за канабигерола ТУК.

Още информация за канабиноидите:

1. 5 съставки в растението коноп, които могат да помогнат при борбата с рак, алцхаймер, паркинсон (само ако бяха легални)

2.  Изследователи на Канабидиола откриват ключът за изключване на агресивният ген на ракът на гърдата

3. Изследване: Канабидиола лекува шизофрения