Президент Хосе Мухика мисли, че използването, на който и да е наркотик е лоша идея, но все пак вярва, че има определени причини за легализацията и регулацията на растението канабис.

Уругвай е на път да стане първата държава, която ще легализира канабиса и някои хора се чудят, каква е истинската причина зад това решение. След като президентът обясни миналата седмица пред Ал Джазира, причината не е една, а няколко.

Според Мухика това е експеримент, който ще пребори трафика на наркотици, а освен това за него забраната е доказан провал не само в Уругвай, но в целия свят.

"Ние трябва да направим този експеримент. Трябва да използваме други средства, защото тези които сме използвали досега не работят."

Мухика обяснява, че въпреки всички усилия на полицията в неговата страна, престъпленията свързани с наркотици се увеличават всяка година и разпространяват насилие и страх.

Докато легализирането на канабиса може да не реши проблема с реалните наркотици, Мухика вярва, че легализацията ще помогне на държавата.

Идеята е различна от реализираната с алкохола и тютюна - индустрии достъпни навсякъде, по всяко време и за всеки. За разлика от тях, новата конопена индустрия ще бъде строго регулирана. Продажбата ще се извършва в аптеки и количествата ще са ограничени. Този ход, казва Мухика, ще направи лесно идентифицирането на тези, които наистина се нуждаят от билката.

"Ние искаме да създадем една открита бизнес индустрия, но това не означава, че тя ще е отворена за всеки. Не става въпрос всеки да консумира, каквото му падне. Става въпрос за регулация. Ние ще предложим лична доза в аптеките, където лекарството се продава. Месечна доза, за тези, които се регистрират. Ако един човек иска още, ние ще знаем, че той има нужда от лечение. И тогава ще се отнесем с този здравен проблем, но първо трябва да идентифицираме и изведем този човек от нелегалния свят."

Уругвайското правителство ще има пълен контрол над цялата конопена индустрия - от култивация до консумация. Индивудуални граждани, кооперативи и компании ще могат да отглеждат определено количество канабис всеки месец, въпреки че растението може би ще бъде продавано само от лицензирани държавни аптеки. Купувачите ще трябва да се записват в специален регистър и ще имат ограничение до 40 грама на месец.

Според предложилите проектозакона е много важно цената да бъде резонна, така че хората да стоят далеч от черния пазар, който спонсорира криминалните групировки.

Уругвай получи огромна световна подкрепа това лято, когато проектозакона за легализация беше представен в парламента.

Подкрепящите реформата включват президенти на други държави, бивши и сегашни. Според Мухика, тази случка е доста 'интересна', защото нито един от тях не се е обърнал с необходимото внимание към проблема със забраната, когато са били на власт.

Все пак Мухика, който е против всякакви наркотици (включително легалните) е наясно, че последствията от забраната са много по-болезнени и опасни, отколкото самите наркотици.

"Защото по-лошо от наркотиците е техният трафик. Много по-лошо. Наркотиците са болест и не мисля, че има добри наркотици, нито че марихуаната е добра. Нито цигарите. Нито едно пристрастяване не е добро. В този списък включвам и алкохола, който лично аз обичам. И той не е добър."

По-рано тази година, 78-годишният президент заяви пред репортери, че той никога не е пушил канабис и няма намерението да го прави.