В Тайланд стотици присъстваха на изложение на канабис в момент, когато търсенето на растението се повишава след като правителството одобри употребата му в храни и други продукти.

Изложението се проведе в североизточната провинция Бурирам и беше организирано от властите, целейки да запознае обществеността с  канабиса и неговия икономически потенциал. На посетителите бяха предложени юфка, сладолед и напитки от коноп, съобщават местните медии.

Индустриалният коноп е род канабис, който има по-висока концентрация на CBD, съединение, което не е психоактивно и с ниско съдържание на психоактивен THC.

„Ганджата е изгряваща звезда, която ще подобри качеството на нашия живот и ще върне парите в портфейлите ни, в икономика, която ще бъде по-добра от преди“, каза Адид Саридейкайку, директор на Агенцията за обществено здраве на региона и организатор на събитието. 

"Това ще донесе добро качество на живот както за нас, така и за страната", добави той.

Тайланд популяризира канабиса като селскостопанска култура, а държавната фармацевтична компания обяви, че ще купува килограм канабис с 12 процента CBD за 1,5 хиляди долара.

Законът позволява до седем души да се присъединят към селска кооперация и да кандидатстват за разрешение за производство на канабис.

Тайланд има традиция да използва канабис в медицината и през 2017 г. легализира марихуаната за здравни и изследователски цели, за да увеличи селскостопанските доходи.

„В тайландския манталитет е във вкусна супа с юфка и говеждо месо да добави ганджа“, казва собственик на местен ресторант.

„Канабисът ще увеличи не само оборота на нашите ресторанти, но и цялата икономика. "Хората ще искат да опитат, от храна до козметика", смята още той.