На навършилите 21 години се позволява при посещение в магазина да купуват не повече от 28 грама суров канабис или неговия еквивалент.

На нуждаещите се от марихуана поради медицински причини не се налагат ограничения в обема, но те трябва да предоставят рецепта от лекар и да притежават лична медицинска карта.

Пълнолетните калифорнийци ще имат право да отглеждат у дома до 6 растения на човек.

Добро качество, предлагано под имена като Blue Dream, Youth in Asia и Super Glue, струва около 35 долара за 3.5 грама.

Производителите за търговски цели ще плащат 15% акциз, като марихуаната за медицински цели се освобождава от ДДС и щатски данъци.

Това е шестият американски щат, въвел подобен режим, а по-късно тази година същото се очаква да направят Масачузетс и Мейн. Но Калифорния е с 39.5 милиона жители и прогнози за пазар за марихуана от няколко (между 4 и 11) милиарда долара годишно, носещ 1.5 млрд. долара данъчни приходи. Последиците ще са значително по-силни в сравнение с решението на доста по-малките Колорадо, Вашингтон, Орегон, Аляска и Невада. Така вече всеки пети американец ще може да си купува марихуана, макар че в страната канабисът остава в категорията на незаконните наркотици.

Уругвай е единствената държава, позволила от юли 2017 г. марихуаната за удоволствие на цялата си територия, но страната не е сред най-богатите и е с едва 3.4 милиона души население.

На Калифорния също ще ѝ отнеме време новият режим да влезе в сила навсякъде. Многомилионни общности като тези в Лос Анжелис и Сан Франциско ще трява да почакат няколко дни или седмици, за да отпаднат местните ограничения и властите да позволят на желаещите търговци да кандидатстват за щатски лиценз. Засега магазините в Калифорния, готови да отворят врати, са около 40 и се намират от Сан Диего и Бъркли до Оукланд и Хот Спирнгс.

Сред тях е медицинският център "Харбърсайд" в Оукланд, който от години е най-големият в страната за разпространение на медицинска марихуана.

Ползването на канабис за облекчаване страданията на болни е законно в Калифорния от 1996 г. - първият щат, направил тази крачка и последван от над 30 други. Разширяването на търговията и за удоволствие на клиентите бе решено на референдум заедно с президентските избори през ноември 2016 г.

Но изработването на регулации и данъчен режим от калифорнийските власти отне много месеци и издадените в средата на декември лицензи все още са временни, а търговците ще трябва да се снабдяват от производители в "сивия" сектор, докато фермите за марихуана също бъдат узаконени в следващите 6 месеца.

Анализатори, цитирани от "Ройтерс", твърдят, че около 60% от канабисът в САЩ се произвежда в Калифорния и ще е нужно известно време за паритет между легалния и нелегалния сегменти на пазара.