От днес продажбата на коноп в Италия е съвсем законна. Тревата е произведена от базираното край Флоренция армейско химическо поделение и поради тази причина бе наречена от шегобийците по Апенините „държавен канабис“. Ще бъде продавана само в аптеки и за лечебни цели. От нея ще могат да се възползват само страдащи от силни болки пациенти, представили нарочна рецепта от личния си лекар.

Любопитен е фактът, че първата аптека, където ще бъде търгуван „държавният канабис“, е малък семеен дюкян в намиращия се западно от Венеция град Виченца. Той е управляван от 27-годишният дипломиран фармацевт Лука Гуицон и според него в избора на Министерството на здравето нямало нищо странно.

Просто младият мъж, който е завършил също така магистратура по фитотерапия, подал пръв молба да продава законната марихуана още когато разискванията по проблема в Парламента едва били започнали. Ами тогава никой от колегите му не вярвал, че марихуаната в Италия ще бъде легализирана и произвеждана съвсем законно, а той бил убеден. Може би и защото вече имал към трийсетина клиенти, на които редовно давал срещу рецепти холандска трева. С нея те борели силно главоболие, болки в кръста, такива, причинени от онкологично заболяване, от автомобилни катастрофи, домашни инциденти и т.н.

Ако се вярва на докторите, лечебното растение ще може да бъде ползвано само по два начина – като отвара, тоест пито като чай или чрез инхалации.

Според вещи в сферата фармацевти активният компонент на „държавния канабис“ е максимум 24% или доста под този на „уличната трева“. Засега военните химици от Флоренция са произвели 2400 опаковки марихуана, която след Виченца ще бъде разпратена на аптеките в цялата страна.