След като в Конгреса на Филипините исканията за легализиране на канабиса се увеличиха през последните няколко години католическите епископи в страната заявяват, че те подкрепят употребата на медицински канабис, но само от страна на терминално болни пациенти.

Филипините са третата по големина католическа държава в света (след Бразилия и Мексико), като нейните жители – предимно католици – са изключително внимателни относно всичко, което Римската Католическа Църква има да каже.

Архиепископ Сократ Вийегас от Католическият Епископски Съвет призна, че Църквата не би могла директно да забрани употребата на канабис, особено поради потвърдените ползи за множество медицински заболявания, включително рак, множествена склероза и ХИВ.


Един законодател от Филипините състави „Поправка за състрадателна употреба на медицински канабис”, за да узакони употребата на забранени вещества от страна на медицински пациенти, но Вийегас казва, че няма нужда да се прокарва нов закон.

Според архиепископа, съществуващите закони предполагат, че правителството може да насърчи регулации, които позволяват тези вещества да бъдат използвани в изключителни случаи, въпреки че случаите все още не са напълно идентифицирани.

Вийегас повтори, че Църквата не насърчава употребата на канабис за други цели.

„Имаме предвид само терминално болни пациенти, които изпитват сериозни болки, като най-добрата подкрепа, която можем да им дадем е да намалим тяхната болка,” казва архиепископ Вийегас.

Превод: BeatBandit