Конопът притежава множество свойства в лечението на болестта на Алцхаймер, се съобщава в наскоро публикувано изследване проведено в Испания.

Идеята да се използва билката в лечението на Алцхаймер е все още не толкова широко разпространена, но тъй като в момента опциите за лечение на болестта са ограничени, през последните години много учени насочват вниманието си към съставките открити в конопеното растение - познати още като канабиноиди.

Този месец, двама учени от Spanish Biomedical Research Networking Centre (CIBER) публикуваха материал в Границите на Фармакологията, подчертаващ потенциалните ползи от лечение с коноп и призоваха за по-нататъшни клинични изследвания.

1. Помага при възпаленията

Възпаление на мозъка играе важна роля в болестта на Алцхаймер. Възпалителната активност на имунните клетки на мозъка се смята, че допринася за прогресивната загуба на неврони, която е в основата на заболяването.

Както вече е добре познато, съставките открити в растението действат върху рецептори намиращи се в мозъка (ЦБ2) и тялото (ЦБ1). Няколко изследвания потвърждават, че активацията на ЦБ2 рецепторите намаля невровъзпалението в модели на болестта на Алцхаймер.

Освен рецепторите открити в мозъка, канабиноидите действат и върху други рецептори, наречени ЦБ1, които са разположени из цялото тяло. Тяхното активиране също влияе положително върху възпалителния процес.

2. Предпазва от плаки на Алцхаймер

Натрупването на бета-амилоидна (Aβ) плака в мозъка е отличителен белег на болестта на Алцхаймер. Тази плака е силно видима при мозъчен скенер на пациенти и се вярва, че играе основна роля в загубата на неврони.

Изследвания показват как определени канабиноиди защитават невроните срещу Aβ плаки и тяхните ефекти. Открито е как ТХК може да предотврати дефицит на паметта в тестови модели.

Канабиноидите също са ефективни в предотвратяването на формирането на плаки, се твърди в изследване публикувано през 2006 година в Молекулярна Фармацевтика. Изследването е заключило: "Сравнено със сегашните предписвани фармацевтични лекарства използвани в лечението на Алцхаймер, Тетрахидроканабинол (ТХК) е значително по-силен инхибитор на Aβ агрегация."

3. Може да се използва без да има психоактивен ефект

Главните опасения на здравните специалисти относно употребата на конопа като лекарство са фокусирани върху психоактивния му ефект, причинен от ТХК. Докато е вярно това, че ефектите на ТХК върху мозъка може да нарушат функционирането на паметта и вниманието, това въобще не е пречка в използването на растението като метод за лечение.

Фактически, множество изследвания проведени до този момент, предполагат, че терапевтичните ефекти на ТХК, могат да бъдат постигнати в достатъчно ниски дози, при които е невъзможно да се постигне психоактивен ефект.

Още повече, растението коноп съдържа множество други потенциално полезни канабиноиди, които НЯМАТ психоактивен ефект и НЕ причиняват "напушване". Например, изследване публикувано през 2014 г. в Психофармакология отбелязва, че не-психоактивният канабиноид - Канабидиол (КБД), е ефективен в обръщане на дефицита на паметта, а освен него има още над 60 други.

4. Промотира растежа на мозъчни клетки

Неврогенезата представлява растежа на нови мозъчни клетки. Прекъсване на този процес се смята за ранен признак на болестта на Алцхаймер, която предотвратява невроните от регенериране след започване на прогресивна загуба на клетки.

Различни канабиноиди, включително Канабидиол, имат свойствата да промотират неврогенеза и в отговор на увреждане причинено от Aβ плаки.

Изследване публикувано през 2004 година в Европейския Журнал по Невронауки открива, че канабиноидите могат да увеличат нивата на протеин brain-derived neurotrophic factor (BDNF). Този протейн е ключ в промотирането на неврогенеза и мозъчна пластичност.

5. Наподобява текущите лечения

Повечето лекарства използвани за лечението на Алцхаймер работят като предотвратяват разпадането на сигнализиращите молекули наречени acethycholine. Интересното в случая е, че освен уникалните ползи, които притежават канабиноидите, изследвания показват как те афектират acetycholine по същия начин, по който го правят фармацевтичните лекарства, но просто без странични ефекти.

ТХК е установен инхибитор на AChE - ензим отговорен за разграждането на acethycholine - както и акомулацията на Aβ плаки, асоцийрани с AChE активността. AChE инхибиторите са често предписвани за лечение на симптоми на деменция.

Още по темата:
1. 5 съставки в растението коноп, които могат да помогнат при борбата с рак, алцхаймер, паркинсон (само ако бяха легални) - Канабидиол Канабинол Канабихромин Канабигерол Тетрахидроканабиварин
2. Канабисът се бори със стареенето на мозъка и увеличава издръжливостта
3. Учени откриват друг начин, по който конопът помага на мозъка да расте
4. Изследване свързва ендоканабиноидната система с регулирането на съхранение на енергия в мозъка и невронните функции