Африка ще стане световният център за производство на канабиноиди, посочи Джордан Кърл, експерт от израелската изследователска и инвестиционна компания ИКАН (ICAN), чиято дейност е насочена към канабиса, пред над 500 участници на специализирана конференция в Кейптаун, Република Южна Африка (РЮА).

Африканският пазар на канабис и сродни продукти се очаква да достигне 7,1 млрд. долара до 2023 година, според лондонската компания за пазарни анализи и консултации за сектора Прохибишън партнърс (Prohibition Partners).

Предвид изобилието от земя, голямото наличие на работна ръка и идеалните климатични условия за отглеждане на канабис инвеститорите с нетърпение проучват африканския континент и особено южната му част.

Африка предлага чиста почва, ниска степен на замърсяване и множество висококачествени разновидности канабидиол (CBD) - един от канабиноидите, които се намират в най-големи количества в конопа. Тези условия поставят континента в идеална позиция за световен износ, отбелязва Кърл.

Европейският съюз от друга страна вероятно ще стане един от най-големите пазари на дребно, тъй като там има масово търсене на канабидиол и същевременно липсва инфраструктура за отглеждане и извличането му, допълва експертът.

РЮА е начело на навлизането на Африка на световния пазар на канабис, наред със съседните Лесото и Зимбабве, след като неотдавна издаде лицензи за отглеждане и износ на марихуана за медицински цели.

Редица други страни, сред които Есватини (бишва Свазиленд), Уганда и Малави, в момента проучват възможностите за легализиране на канабиса за медицински или промишлени нужди.

Навлизането на този бранш в Африка обаче не е безпроблемно, тъй като законовият статут на медицинския канабис е различен във всяка страна, а в някои държави законодателството е неясно, отбелязва ДПА.