Ген, свързан с ефектите от конопа може да обясни защо някои хора са естествено по-щастливи от други.

Учени в Япония са измерили нивата на щастие на близо 200 лица и е установено, че тези, при които съществува една вариация на гена са сравнително по-щастливи и реагират по-положително на емоционални сигнали.

Генът, който е идентифициран, се кодира с СВ1 рецептор, пътека в мозъка, отговорна за усвояването на психоактивния ефект на растението канабис.

„Естествените човешки канабиноидни рецептори са тясно свързани с два аспекта на щастието“, пишат изследователите. Изследването е публикувано този месец в списанието с отворен достъп PLOSONE.

СВ1 рецепторите са силно концентрирани в мозъка и действат на апетита, болката, настроението и паметта.

Според екипът, полиморфизъм на СВ1 рецепторния ген може да повиши индивидуалната реакция с канабиноиди, химикали, които активират пътищата. Над 60 различни канабиноиди са идентифицирани в конопа, като съдържанието на ТХК-тетрахидроканабинол обикновено присъства във най-висока концентрация.

Проучването обаче не включва пушенето на билката! Човешкото тяло произвежда редица канабиноиди само по себе си.

Както ТХК, тези природни съединения действат върху различни области на мозъка, свързани с щастието и изглежда функционират като регулатори на настроението. В действителност, един от първите канабиноиди открит при хората, анандамид, носи името си от санскритската дума „Ананда“, което означава блаженство или наслада.

Интересното е, че когато изследователите сканирали мозъците на хората с вариация на този ген, те откриват по-високи нива на мозъчна активност в области, които регулират положителните чувства.

По-податливите към ефектите на канабиноиди, и от своя страна положителните емоции, могат да обяснят защо хората с полиморфизма по принцип са по-щастливи.

Изследователите стигат до заключението, че тези с CB1 вариация на гена вероятно имат „висока чувствителност към положителни емоционални събития“ и по този начин „положителните събития в живота на тези хора могат да бъдат значително по-често срещано явление отколкото при други, където вариацията липсва“.

Това обяснява до голяма степен защо много хора употребяват билката с развлекателна цел. При положение, че положителните емоции в действителност не присъстват наравно, генно заложени във природата на всеки човек, съвсем естествено е, тези които търсят щастието - да го открият в ефектите на билката