Множество атлети от световна класа са били наказвани за пушене на канабис, но науката твърди, че за тях това би могло да бъде по-добрия избор в сравнение с други субстанции.

Миналата седмица комисарят на Националната футболна лига (NFL) Роджър Гудел обяви, че е отворен към идеята спортистите да употребяват медицинска марихуана, където това е законно. Комисарят не предостави допълнителни детайли, като много от хората откликнаха, заявявайки  че този ход e доста закъснял. Междувременно много от топ атлетите на NFL заедно с атлети от други спортове се славят и с това, че се наслаждават на ухайната билка.

По-сигурен начин за справяне с болката

Потенциалът на растението канабис да успокоява болежки е отбелязано от много от спортистите в NFL, това признава и комисарят Гудел. Бивш играч на Денвър Бронкос пък заяви за изданието „The Denver Post“, че марихуаната помага на играчите да се справят с ежедневните болки и контузии. Отборите взимат опиоидни болкоуспокояващи, които са силно пристрастяващи. Тяхното влияние може да се прояви и в моменти дълго след занимание на атлетите. От марихуаната няма подобен ефект.

Не вреди на функцията на белия дроб

Мнозина се чудят как спортистите пушат марихуана, като се има предвид колко важен е белия дроб в професионалния спорт. Най-голямото проучване правено някога, във връзка с изследването на този ефект, се провежда през 2012 г. и  се заема да обясни как това е възможно. След 20 годишно изучаване, което включва повече от 5000 възрастни, се стига до заключението, че редовното пушене на марихуана (един джойнт на ден в продължение на 7 години или по един джойнт на седмица в продължение на 20 години) няма отрицателно въздействие върху белодробната функция, дори се твърди, че би могла и да помага. Изследването открива доказателства за леки подобрения в капацитета на белите дробове на тези, които пушат канабис. Изследователите доказват, че традиционният метод за пушене на марихуана, което включва дълбоки вдишвания, в действителност могат да допринесат за подобряването на работата на белите дробове с течение на времето. За разлика от алкохола, пушенето на марихуана не причинява махмурлук или различни телесни повреди. Забраната за спортисти да употребяват канабис води до прибягване към алкохол при мнозина от тях, което ни показва наглед редица от недостатъците му. Бившият играч на Сиатъл Сийхоукс Джон Мофит наскоро обясни: „Ако сте спортист и пиете (алкохол), вредите на тялото си много повече, отколкото ако сте спортист и употребявате марихуана.“

Подпомага за възстановяването и производителността

Има много други причини, поради които канабисът е с такава популярност сред спортистите. В действителност, някои изследователи настояват да бъде забранено като лекарство за повишаване на производителността, поради дългия си лист от ползи. Пишейки в „Frontiers in Psychiatry“, няколко невролози от Университета в Сао Пауло предоставят обобщението си: „Пушенето на марихуана може да бъде полезно при екстремните спортове, тъй като подобрява релаксацията на мускулите, намалява тревожността и заличава негативните спомени (случки), водейки до по-добро представяне. Полезно е и да се отбележи, че пушенето на канабис подобрява възстановяването и качеството на съня, спомагайки за възможността на играчите да се справят успешно при множество състезания за кратък период от време.“

Дебатът за марихуаната като забранена субстанция е довел до последните промени на Олимпийските правила за тестване на наркотици. Новите правила ще тестват атлетите за употреба на канабис в часовете или дните преди състезание, а не както беше досега седмици и месеци преди това. Този завой в политиката на Световната антидопингова агенция (WADA) вероятно ще доведе до промени и в останалата част на спортния свят.

Прочетете още: Физическите упражнения водят до скок в нивото на ТХК в кръвта