Освен ако не сте гризач, може би е прекалено рано да се вълнувате, че има възможност да ядете колкото си искате. Да си мързеливец и въпреки това да не качваш килограми е рядко срещано.

Но, ново проучване, извършено върху специално модифицирани мишки показва, че този сценарий един ден може би ще е възможен.

Наскоро екип от учени от UC Irvine (UCI), Yale and Marche Polytechnic University в Анкона, Италия откриха, че могат да осъществят това метаболично чудо в лаборатория, като блокират действието на конопо-подобни съединения, които регулират енергийния метаболизъм.

За да постигнат тази фаза, изследователите, водени от UCI професорът по фармакология Даниеле Пиомеле, променят невроните на предната част на мозъка на мишките, като така намалят производството на субстанцията наречена 2-Arachidonoylglycerol (2-AG) .

Очевидно мозъците на всички бозайници съдържат 2-AG, натурално произвеждащо се ендоканабиноидно съединение. Екипът смята, че това играе роля в поддържането на предмозъчната нервална верига, която е част от разръскването на енергия в организма.

Когато тези лишени от 2-AG мишки са наблюдавани, те са консумирали повече храна и са водили по-заседнал начин на живот спрямо техните немодифицирани братовчеди, но за сметка на това не са качили тегло, дори след като са хранени с храна съдържаща много мазнини. Най-интересното е, че са липсвали каквито и да е симптоми на добре познатия метаболичен синдром, като високо кръвно налягане или повишена кръвна захар – състояния които могат да доведат до болест на сърцето или надебеляване.

„Открихме, че тези мишки не надебеляват, защото изгарят мазнините много по-ефективно от нормалните мишки,” казва Piomelli. „Знаехме, че ендоканабиноидната система играе важна роля в подържането на енергията на клетките, но за първи път открихме място където това е приложимо."

А какво всъщност се случва ? Бозайниците имат два типа мастна тъкан – бяла и кафява. Бялата задържа калории, а кафявата ги изгаря за да произвежда енергия и топлина. В мишките с намалена 2-AG , кафявата става хиперактивна и започва да превръща в топлина на много високи обороти, в сравнение с обикновенните мишки. Тази информация има потенциала да преобърне представите на мултимилиардните компания за загубата на тегло.

Очевидно е обаче, че не може да минем без модифициране на човешкия мозък, за да произвеждаме по-малко 2-AG в опита си да създадем раса от мързеливи, стройни лакомници, но можем да предотвратим до някаква степен качването на килограми базирайки се на тези данни, за да се намери приложение във фармацевтичната индустрия някой ден.

„За да се постигне желания ефект, трябва да създадем лекарство, което да блокира производството на 2-AG в мозъка, а това е нещо, което все още не можем да направим,” предупреждава Пиомели. „Затова не се отказвайте от абонамента си за фитнеса все още. Но, като започнете да мързелувате се замислете за ползата ако можехте да тренирате мозъка си да произвежда по-малко ендоканабиноиди..