Голямата новината: продажбите на канабис в Колорадо са значителни.

Агенцията по приходите на САЩ съобщава, че търговците на канабис са продали близо $19 милиона от билката за рекреативни цели само за  месец март, в сравнение с $14,0 милиона през февруари. Първите три месеца след легализацията са събрани около $7.3 милиона под формата на данъци, без да се включва в това число данъците от продадения медицинския  канабис и пари събрани от лицензи за продажба, които носят около $12,6 милиона. В първите няколко месеца, Колорадо вече може скоро да изпревари онези исторически продажби от първия ден след позволената дистрибуция и за немедицински цели.

Данъци върху продажбите, донесоха $1,4 милиона за януари, $1.43 милиона за февруари и $1,898 милиона за март - ясна възходяща траектория. Общите данъчни трансфери и разпределения на канабиса са се покачили от $2.927 милиона през януари до $4,077 милиона през март. И може би по-важното е, докато е все още рано, цифрите на тенденциите показват, че първоначалните продажби не са просто резултат на вълнението „нова-играчка“, където всички се втурват да купуват само защото могат. В Колорадо всъщност винаги се е търсило канабис.

Неочакваните последици: През същия период от време, престъпността в Денвър е леко спаднала, което е противно на очакванията, а твърдението, че легализацията ще доведе до повече трафик изглежда вече глупаво. Всъщност са създадени един скромен брой нови работни места, вариращи от „budtending“, журналистика по темата за канабиса, фермерство и друг вид труд около новопоявилия се бизнес. (Weedmaps, сайт за ревюта, събира около $25 милиона приходи през 2013 година). Щатът Колорадо дори създава банкова система, която е в абсолютно съответствие с насоките на американската хазна, като в момента се разясняват последните регулаторни въпроси. Докато някои въпроси остават все още не изцяло разяснени, като годните за консумация храни с канабис например, законът изглежда, че работи по предназначение.

Легалните продажби на канабис в САЩ се очаква да достигнат повече от $2.57 милиарда тази година, като се разделят между 21 щати, които позволяват продажбата на някаква форма на растението. Това е повече от $1,53-те милиарда отпреди година. С течение на времето, производството на канабис ще расте заедно със собствените си заинтересовани страни и може би ще се превърне в политическо лоби само по себе си.

Как ще бъдат изразходвани приходите: Законодателството в Колорадо вече е запланувало да похарчи $33.0 милиона от данъците за училищни медицински сестри и обществено образование на темата канабис. От полицията ще получат също част от новите приходи, като 10-15% от приходите предназначени за тях ще бъдат насочени към борбата с шофирането в нетрезво състояние и към правоприлагането и борбата с отклоняването на нелицензирани продажби вътре в Колорадо и откъм съседните щати.

По-голямата част от приходите в продажби обаче продължават да бъде в сферата на медицинския канабис, чиито правен статут е легален в Колорадо от 2000 г. насам и записва $35,0 милиона в продажби за март месец тази година. Въпреки това, тъй като продадената за рекреативна употреба продукция се облага с по-висок данък, тя все още има потенциала бързо да изпревари медицинските продажби в данъчни долари. Като цяло, губернаторът на Колорадо Джон Хикенлупър предсказа през февруари, че общите продажби в щата ще достигнат до $1 милиард.

Разбира се, продажбите все още е възможно да спаднат, но новините в Колорадо са доказателство, че легализацията може успешно да генерира значителен приход както за местната икономика, така и за правителството.