Администрацията на Барак Обама е готова да си сътрудничи с Конгреса в изваждането на канабиса от списък 1 на най-опасните вещества, където се намират също хероина и амфетамина, заяви главният прокурор на САЩ Ерик Холдър.

„Повече от готови сме да сътрудничим с Конгреса и при желание от тяхна страна да обсъдим и преразгледаме как е класифициран канабиса, както казах има голяма степен на експертен опит, който съществува в Конгреса“, казва Холдър. „Това е нещо, което в крайна сметка Конгресът ще трябва да промени, а аз мисля, че нашата администрация ще се радва да работим заедно ако те направят подобно предложение.“

Това е първият път, когато администрацията на Обама заявява готовност да преразгледа класифицирането на конопа. В момента канабисът е в списък 1 на контролираните вещества, поставен заедно с най-опасните наркотици.

Подобно предложение е вече направено през февруари месец тази година. Писмото е подписано от 18 различни членове на Конгреса с молбата Обама да инструктира главния прокурор Ерик Холдър да рекласифицира канабиса в по-подходящ списък и да се сложи веднъж завинаги край на войната срещу билката и на федерално ниво.

Друго особено важно изказване на Холдър от изминалата седмица гласи, че е крайно време легалния бизнес с канабис да има достъп до американската банкова система, а правителството скоро се очаква да предложи правила относно как това може да се случи.

„Никой не иска огромни суми пари да стоят по местата, където се продава канабис. Тези хора искат да могат да ползват банковата система.“ казва Холдър в Университета Вирджиния. „Съществува компонент на публична безопасност в тази работа. Огромни суми пари просто си стоят по тези места без да имат възможност да се направи депозит с тях, а това е нещо което мен лично ме притеснява от гледна точка на прилагането на закона.“

Само за януари месец тази година в Колорадо са събрани 2 милиона долара в данъци!  

Новината е от изключителна важност, защото именно в САЩ започва класифицирането на опасните вещества през 1970 г. Изваждането на канабиса от този списък неминуемо ще има вълнообразен ефект на политиката на всички останали държави по света спрямо конопа.

Време е светът да разбере, че канабиса (марихуаната) не е по-опасен от алкохола, а милиони хора по света се нуждаят от лечебните свойства на билката точно в този момент.