Повечето хора свързват марихуаната с дрога, която може да те “замае”, което донякъде е вярно, но съвсем не е всичко за билката, за която Боб Марли пее “legalize it” (легализирай я). Оказва се, че листата и пъпките на марихуаната в сурово състояние съдържат веществото канабидиол (КБД), което показва невероятни антиоксидантни, анти-възпалителни и антиканцерогенни свойства, а от друга страна не действа психогенно т.е. не действа като наркотик.

Човешкият организъм притежава ендоканабидиоидна система (група от невромодулаторни липиди и техните рецептори), които са включени в редица физологични процеси като – апетит, усещане за болка, настроение и спомени. Свързването на марихуаната с тези рецептори обяснява защо се увеличава апетита и намалява болката при тези, които пушат трева. Специално канабидиола според д-р Уилиям Кортни, подобрява невротрансмисията в централната нервна система, включително и мозъка като създава двойна връзка на комуникция, наподобяваща тази в собствения организъм. Сложен молекулярен механизъм, който предполагат подобрява имунните функции на тялото и комуникацията между клетките. По този начин пациенти с автоимунни заболявания, клетъчна дисфункция, хронични възпаления, както и с ракови заболявания могат да профитират при консумациата на канабидиол. Най-добре под формата на сок изцеден от суровите листа и пъпки на марихуаната.

Както знаем американските щати Калифорния и Колорадо признаха и акцентираха марихуаната като легитимно терапевтично средство. Но, за федералното американско правителство както и за повечето държави по света – марихуаната си остава – дрога номер 1 по популярност! И за съжаление много хора не могат да се възползват от нейните лековите свойства. Cannabis International обаче, както и други групи по света непрекъснато изнасят позитивна информация за билката и се борят за нейното легализиране. За повече информация вижте: Cannabis International