Растението канабис продължава да бъде тема на горещ дебат и все повече и повече доктори се изказват в полза на билката. Наскоро в специална рубрика "Попитай доктора" - д-р Хедър Аулд, преподавател в Медицинския Университет в Аризона и практикуващ гинеколог, обяснява защо времето на завръщане на билката във фармакопеята е дошло.

1. Канабисът е използван като лекарство повече от 5,000 години

 

Употребата на древното растение е проследена чак до зората на цивилизациите в Китай, Индия и Египет. Едно от най-ранните доказателства за свойствата на конопа е намерено в книга написана от Китайският император Шенг-Нунг 2737 г. пр. Хр.  В книгата са обяснени ползите от билката в лекуването на ревматизъм, подагра, главоболие.
 

2. Американската медицинска асоциация подкрепя медицинския канабис и изследването му

 

Когато забраната е гласувана през 1937 година, Американската Медицинска Асоциация е един от малкото гласове в опозицията. Точно така, медицинската асоциация е наясно, че растението има приложение в медицината.

Въпреки голямата популярност и разпространение на синтетичните лекарства през 20-ти век, медицинската асоциация продължава да подкрепя изследванията върху канабиса.
 

3. "Напушването" идва само от една съставка

Канабисът има над 400 химични съставки, като 60 от тях са идентифицирани като канабиноиди. Тези канабиноиди са медицинско активни съставки в растението, включително съставката, която е виновна за така нареченото "напушване" - тетрахидроканабинол.

Останалите 59 канабиноида нямат психоактивен ефект и имат доказана медицинска стойност. Съставките Канабидиол, Канабигерол и ТХК-А са лабораторно извлечени от растението и от тях се произвеждат лекарства, които нямат психоактивен ефект. Продават се в аптеките и са много популярни при педиатрични пациенти.
 

4. Нашето тяло съдържа натурална канабиноидна система, която регулира здравето и заболяванията

 

Едва през средата на 1990-те учени откриват защо канабиса се представя толкова добре при лечението на толкова различни болести. Откритието е напълно функционираща система в човешкото тяло, наречена ендоканабиноидна, която съдържа същите съставки открити в билката канабис (канабиноиди).

Подобно на растението, ендоканабиноидната система има анти-възпалителен ефект, увеличава имунитета, облекчава болката и увеличава апетита.
 

5. Пушенето или изпаряването на канабис е по-доброто решение за справяне с болка

Въпреки, че някои хора смятат, че има по-добри методи от пушенето и изпаряването, д-р Аулт спори, че те са удачни за тези, които искат да облекчат болките си.

Оралният прием на растението предоставя продължителен успокояващ ефект, но достигането му отнема от 30 до 60 минути. Пациентите в болка изискват моментало действие, което е гарантирано чрез изпаряване/пушене, тъй като съставките се усвояват от белите дробове.
 

6. Канабисът превъзхожда болкоуспокояващите лекарства за невропатия и болки в нервите

 

Има синтетични опиоидни лекарства, които наистина имат голям ефект и правят чудеса при определени болежки, но те са много по-неефективни при лечението на нервни болки. В контролирани изследвания канабисът се представя също толкова добре, както габапентинът - водещ фармацевтичен продукт използван за лечението на невропатия.

Д-р Аулд отбелязва - "Докато приема на фармацевтични лекарства причинява странични ефекти като гадене и повръщане, растението канабис ги облекчава."
 

7. Когато се комбинира с други медикаменти, канабисът може да намали броя на лекарства нужни за успокояване на болките

Изследвания показват, че канабисът намалява нуждата от предписани болкоуспокояващи когато се приема в комбиниция с тях. Популярността на болкоуспокояващите е довела до повишаване на свръхдозите в САЩ, като опиодните лекарства отнемат живота на над 16,000 души през 2010 година. Чрез намалянето на необходимостта от прием на лекарства, канабисът е обещаващо решение за доктори и пациенти.
 

8. Главните странични ефекти на канабиса са еуфорията и чувството на благосъстояние

 

Една от най-често срещаните причини докторите да не предписват канабис на своите пациенти е ефектът на замайване, характерен за някои сортове от билката.

Въпреки това, тези които никога не са изпитвали този ефект, бързо могат да забравят чувството - а то е приповдигнато настроение, еуфория и радост. Докато за някои това е нежелан ефект, то точно това търсят пациенти с инвалидизиращи и хронични заболявания.
 

9. За разлика от пристрастяващите обезболяващи, канабисът има по-слаб потенциал за пристрастяване от кофеина

 

Билката има силни обезболяващи ефекти и за разлика от синтезираните фармацевтични дроги, растението не води до физическо пристрастяване. Факт, който е многократно доказан в научните среди!

Изследване проведено от изследователи от NIDA прави заключението, че 9% от хората опитали канабис биха продължили редовна употреба, като този процент е същия като при кафето. От друга страна, изследването е открило пристрастяващ потенциал от 15% за алкохола и 32% за тютюна.
 

10. Канабисът се изследва като лечение за тумори и различни форми на рак


За онкоболни пациенти, облекчението на болката и повдигането не е единствения плюс за канабиса.

В множество изследвания е доказано, че съставките открити в растението имат антитуморен и антираков ефект, най-вече в тумори на мозъка и кожата, дробовете, лимфома и дебелото черво.

През месец ноември миналата година, фармацевтичната компания GW Pharmaceuticals е започнала първи клинични тестове на базирано на канабис лекарство за лечение на рак.