Близо 800 хиляди души, осъдени заради притежание на коноп в малки количества, ще могат да изчистят криминалното си досие, след като в щата Илиноис в САЩ растението бе легализирано. Щатът е единадесетият пореден, който предприема стъпката в насока легализация и декриминализация, след като губернаторът подписа документа на 3 юни.

Новината идва и в контекста на процесите, които в момента се случват в България, конкретно делото срещу Васил Тончовски, за което писахме миналата седмица.

Легализация на медицинската употреба или затвор за нуждаещите се?

С входиране на обикновена петиция към властите, всеки един от криминално проявените заради притежание на марихуана над 770 хил. мъже и жени в щата, ще може да изчисти съдебното си минало.

Дребни провинения като тези пречат на хиляди хора в световен мащаб да намерят смислена и доходна работа въпреки квалификацията им. Една малка грешка може да се отрази пагубно върху целия живота на тези, които са задържани с растението от полиция в държава или щат, в които то не е легално. 

„Десетилетия на забрана не успяха да намалят употребата. Забраната не успя да изгради общества, напротив – разруши ги. Тя не създаде и нови работни места, напротив – попречи на хората да си намерят работа. Краят на забраната ще ни позволи да изнесем всичко това от сенките – да наложим разумни и смислени регулации и да внесем на пазара един тестван и безопасен продукт”, каза щатския говорител на Илиноис Кели Касиди.