Конопът винаги е бил забавна тема за обсъждане, защото ви кара да си задавате очевидни въпроси, като например: "Защо не го използваме за почти ВСИЧКО, което правим?" Е, отговора на този въпрос е доста прост, но не е за тази тема и ще го запазим за друг път.

Това което имаме тук, са 10 отварящи очите факта за растението коноп (фактите са повече от 10, защото на места са по няколко, но кой ги брой... :)

1. 80% от всички платове, дрехи, пердета, спално бельо и т.н. са произвеждани от коноп, преди навлизането на памучните тъкани през 1820. Всички учебници до 1880 година, са произвеждани от конопена или ленена хартия.

2. Бенджамин Франклин - собственик на една от първите хартиени фабрики в Америка, е използвал коноп в производствената си дейност. През войната от 1812 година Наполеон е искал да отреже Руския износ на коноп към Англия.

3. Първият модел на Хенри Форд - "Model-T" е бил проектиран така, че да може да се задвижва чрез конопено гориво, а за направата на автомобила също е бил използван коноп. Хенри Форд е бил заснет стоящ пред свойте конопени ниви. Колата, "направена от почвата" имала конопени панели, чиято издържливост на сблъсък била 10 пъти по-голяма от тази на желязото. 

 

 

4. Отказът да се отглежда коноп в САЩ през 17-ти и 18-ти век е бил наказуем от закона! Във Вирджиния е можело да попаднете в  затвора при отказ да отглеждате коноп между 1763 и 1769 година. Също така, е било възможно да си плащате данъците с коноп, в периода от 1631г. до 1800г.

5. Качествените бои и лакове са били произвеждани от конопено олио до 1937-ма година. 58 000 тона конопено семе са използвани в САЩ за производството на бои през 1935-та година. (Sherman Williams Paint Co. testimony before the U.S.Congress against the 1937 Marijuana Tax Act.)

6. В продължение на стотици години, 90% от всички корабни въжета и платна са били изработвани от коноп. Думата "canvas" идваща от английското "canevas", произлиза от латинската дума за канабис. 

7. През 1938г. конопът е бил наричан "Реколта за милиарди долари". За първи път едно растение има бизнес потенциала да надмине милиард долара!

8. Първото растение, отглеждано в много от щатите е било именно коноп. 1850-та е била пикова година за щата Кентъки, който е регистрирал продукция от 40 000 тона. Конопът е бил най-доходоносното растение, отглеждано в САЩ до началото на 20-и век.   (Щатски архиви)

9. През 1916 година правителството на САЩ предвижда, че през 1940-та цялата хартия ще се произвежда от коноп и нито едно дърво няма да бъде отсечено за производството на този продукт. Правителствени проучвания показват, че един акър от коноп е равен на 4,1 акра дървета. Разработвани са планове за добив на коноп за хартиенатата индустрия (Министерство на Земеделието на САЩ)

10. Най-старите известни данни за отглеждането на коноп, датират от преди 5000 години в Китай, въпреки, че конопената индустрия най-вероятно започва от древен Египет.