Госпожица Цзън говори тихо, почти шепти със силен китайски акцент. "Откога имате проблеми със съня", пита тя клиента си. "Може би от няколко седмици", отвръща той. Цзън иска да знае дали канабисът му е помогнал да заспи. "Определено", е неговият отговор. Жената няма медицинско образование, но на всичките си клиенти предписва едно и също независимо от симптомите им: марихуана за медицински цели. 
 
Рецепта, издадена от Цзън, позволява на пациента да получи канабис за медицински цели под всякаква форма в клиниката The Canna. Зад щанда има бурканчета, пълни с различни видове марихуана - от B52 до афганистански куш и BC Bud (един от най-добрите сортове марихуана, който произхожда от Британска Колумбия - б.р.). Бисквити с канабис се предлагат заедно с мед от канабис. Има промоция на предварително навит джойнт и на шоколад с канабис за 1.8 евро блокчето. 
 
Във Ванкувър, Британска Колумбия, всеки, който представи псевдомедицински преглед, може да си купи толкова канабис колкото си поиска. В града живеят 600 000 души и има поне 80 специализирани магазина, въпреки че e незаконно в Канада. Магазините обаче не продават на непълнолетни лица и затова не се страхуват, че може да ги погне полицията. 
 
Границата със САЩ се намира на юг от града. Всеки, който пътува от Ванкувър за Сиатъл, бързо разбира, че се случва историческа промяна. Настъпва краят на ерата на глобална забрана на канабиса. По пътя към Сиатъл е пълно с магазини, в които се продава канабис. Градът може да се похвали с повече магазини за марихуана, отколкото заведения "МакДоналдс". В магазина Uncle Ike's Pot, който се намира близо до църквата, десетина приятелски настроени продавачи се надпреварват да обслужват клиентите. В магазина се предлага асортимент от продукти от канабис за пушене, за ядене и за пиене, от силно упойващи до по-леки листа, мехлеми и масажни масла с канабис. 
 
Полицията се намесва само ако някой запали джойнт на публично място. От 8 юли м.г. на лица над 21 г. в американския щат Вашингтон е разрешено да използват канабис за лични цели. Същото важи за Колорадо, Аляска и столицата Вашингтон. Скоро се очаква такъв закон да влезе в сила в Орегон, а в Калифорния това вероятно ще се случи догодина. 
 
Подобно развитие на събитията изглежда изненадващо за САЩ, които в миналото обявиха "война на наркотиците". Сега страната е на предна линия в либерализирането на канабиса. За първи път мнозинството от населението смята, че употребата му трябва да бъде узаконена. Според много хора цялата страна, а не само определени щати, е поела в тази посока. 
 
Промяна в глобален мащаб
 
Държавите по целия свят са в процес на преразглеждане на политиката си по отношение на канабиса. Уругвай е единствената страна, която изготви закон за отглеждането и продажбата на канабис. Испания, Португалия, Холандия и Чехия направиха много радикални законодателни мерки и пълното вдигане на забраната е съвсем близо. 
 
Специалната сесия по наркотиците на Общото събрание на ООН ще се събере през април догодина. И на нея може да има сериозен пробив. Едно е ясно: постигнат е глобален консенсус, че забраната за канабиса не може повече да съществува. 
 
Бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан е член на комисия, която подготвя радикално преосмисляне на политиката по отношение на наркотиците. Глобалната комисия за политиката към наркотиците иска да се сложи край на войната срещу наркотиците. Смята се, че тя никога няма да бъде спечелена и е отнела повече човешки животи, отколкото самата дрога. Комисията също така иска хората, които използват наркотици, да не бъдат подвеждани под отговорност независимо дали употребяват канабис, екстази или хероин. 
 
Анан и колегите му в комисията - половин дузина бивши президенти - призовават за политика по отношение на наркотиците, която да се основава на рационалност. Решения, базирани на ценностите - подобни на "наркотиците са зло" - трябва да бъдат извадени от уравнението и да бъдат заменени от научни факти. Приоритет на комисията е да ограничи щетите, нанасяни от наркотиците, а според членовете й това включва увеличаване на инвестициите на правителствата в образование, превенция и ефективна терапия. 
 
Комисията взема идеи от водената кампания срещу тютюнопушенето. В богатите държави броят на пушачите намалява - не защото се налагат наказания чрез законодателството, а защото хората са по-наясно за рисковете, свързани със здравето им. Правителствата увеличиха данъците върху тютюна и въведоха забрани за пушене на обществени места. 
 
Международното движение за либерализиране на политиката по отношение на дрогата е стимулирано от драматичната промяна в разбиранията. Сега обществото приема много по-лесно, че канабисът не се използва само за развлечение, а има законно установени терапевтични и медицински ползи, които са известни от хилядолетия. Учените доказват това, което лечителите са разбрали отдавна: хашишът намалява болката, отпуска мускулите, увеличава апетита, а също така има противовъзпалителни и подобряващи настроението свойства. 
 
Медицински пробив
 
В количества, използвани за терапевтични цели, не е необходимо канабисът да предизвиква превъзбуда. Той може да помогне за намаляването на гаденето при болни от рак пациенти по време на химиотерапия; намалява зависимостта от опиати на пациенти със силни болки, а може и да ги замести; направен на основата на канабис оромукозен спрей може да намали спазмите при болни от множествена склероза. В момента се провеждат и клинични изпитания, за да се види дали екстракт от канабис може да намали риска от пристъпи при деца, които страдат от тежка форма на епилепсия. Страничните ефекти може да бъдат сърцебиене, изсъхване на устата и сънливост, но те не са по-лоши от тези, които дават много други одобрени лекарства. 
 
Някои държави са водещи по отношение на грижите си към хронично болни пациенти. В Израел на над 20 000 души с хронични състояния е разрешено да използват медицински канабис. В Канада над 50 000 души имат това право. Здравните власти очакват десетократно увеличение на тези цифри през следващото десетилетие. 
 
В Калифорния, където медицинският канабис е законен от 1996 г., той се използва от стотици хиляди пациенти, които страдат от рак и депресия, с ХИВ, артрит, болестта на Крон и множествена склероза. Надеждно доказателство за ефективността на канабиса е рядко срещано и обикновено не се основава на нищо повече от свидетелски показания на лекари и пациенти, като всички от тях могат да експериментират с дозите. Над 2 млн. души в САЩ използват марихуана за медицински цели. 
 
Как действа канабисът? 
 
Когато човек вдиша дим от канабис, до мозъка му за секунди достигат най-малко 60 вещества, наречени канабиноиди. Най-важните от тях са успокояващите канабидиол и тетрахидроканабионол - веществото, което в големи дози упоява потребителите. 
 
Канабиноидите действат, тъй като хората произвеждат подобни молекули т.нар. ендоканабиноиди. Тези вещества са много важни за правилното функциониране на мозъка, като имат основна роля в частите на мозъка, свързани с бдителността, мисленето и чувствата. 
 
Канабиноидните рецептори съществуват също в имунната система, сърцето, кожата, кръвоносните съдове и панкреаса. Широкото разпространение на тези рецептори може да даде обяснение защо много лекари и пациенти описват толкова различни действия.
 
Откриването на тези връзки преди години се превърна в сензация: канабиноидите не са чужди тела, нито отрова, а нещо, от което тялото наистина се нуждае. Някои заболявания могат да причинят липсата на определени вещества в мозъка. Например болестта на Паркинсон е резултат от недостиг на невротрансмитера допамин. Откриването на ендоканабиноидната система потвърди хипотезата, че някои неврологични или психиатрични разстройства са резултат от недостатъчното производство на ендоканабиноиди и заради това продуктите, съдържащи канабис, са най-добрият начин за лечението им. 
 
Кога канабисът помага? "Все още не е известно", казва Кирстен Мюлер-Вал, която е преподавател в Медицинското училище в Хановер. Тя подозира, че вероятно става въпрос за специфични форми на шизофрения, за хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието или за синдрома на Турет - заболяване, което води до мъчителни тикове. 
 
В продължение на години тя успешно прилага препарати на базата на канабиса при най-тежките случаи на страдащи от синдрома на Турет - такива, за които не са останали други възможности за лечение. Много от пациентите й смятат, че тези медикаменти са по-ефективни от невролептичните препарати, които обикновено се предписват. Болните съобщават за по-малко странични ефекти. 
 
Безопасно лекарство
 
Поне за възрастните "опасността да си навредят чрез канабиса е малка", твърди Мюлер-Вал. В много отношения веществото е доста безопасно, по-безопасно дори и от законни субстанции. 
 
Парацетамолът, който се използва от милиони хора като болкоуспокояващо, може да бъде доста опасен: само едно предозиране на лекарството може да увреди черния дроб на човек. Предозирането на опиат като морфин може да бъде смъртоносно. И след това идва алкохолът. Хората редовно се напиват до смърт. Досега никой не е успял да умре от това, че е пушил марихуана. 
 
В глобален мащаб броят на починалите в резултат на предозиране на канабис е точно нула и причината за това е следната: в мозъчния ствол само се намират рецепторите за канабиноидите, които го правят устойчив на лекарството. Но то може да нанесе вреди на други части от тялото. При хората, които в продължение на години са пушили марихуана, има по-висок риск от рак на устата и на гърлото. 
 
В миналото експерти твърдяха, че хашишът води до пристрастяване - хората, които започват да го използват, неизбежно стигат до употребата на хероин. Въпреки че това твърдение научно е опровергано, тази теза продължава да съществува в политиката. Холандия има изключително либерална политика по отношение на канабиса от десетилетия, като в същото време има много нисък процент на наркомани, които се връщат към хероина. 
 
Лекарите сега обсъждат дали канабисът може да се използва като "лекарство за отказване": при алкохолиците под формата на хапче, а хероино- и кокаинозависимите може да се повлияят по-добре, ако пушат марихуана в процеса на лечението. 
 
Опасен ли е за младежите?
 
Разбира се, има риск от пристрастяване при канабиса, но той е по-малък, отколкото повечето хора си мислят. 9% от потребителите му се пристрастяват според проучване на Националната академия на науките на САЩ. Възможността за пристрастяване е доста по-ниска, отколкото при алкохола (15%), кокаина (17%), хероина (23%) и тютюна (32%). Степента на пристрастяване също така е сравнително по-малка - поне сред възрастните хора. 
 
За младежите има доста повече рискове за здравето и за развиването на зависимост. В тийнейджърските години мозъкът преминава през деликатен процес на преструктуриране. Много изследвания показват, че канабисът - точно както и алкохолът - влияе на този процес и може да му попречи. Това означава, че употребата на марихуана в този период може да има трайни последствия за младите хора, тъй като може да промени структурата на мозъка им. 
 
Употребата може да има особено силен ефект върху младежи, страдащи от психологични проблеми. Използването на марихуана може да увеличи многократно вероятността тези психози да се появяват по-късно. 
 
Много пари за държавата 
 
Въпреки узаконяването бизнесът с марихуана не е като другите. Хората, които се занимават с него, имат проблеми при откриването на банкова сметка, тъй като са им наложени ограничения от федералните закони на САЩ, свързани с прането на пари. Заради това марихуана може да се купува само с пари в брой в магазините. Когато компаниите плащат месечно данъците си, собствениците им мъкнат чанти с пари до данъчните.
 
Щатът Колорадо е получил 76 млн. евро от данъци върху канабиса през м.г. - по-малко от очакваното. След като гражданите решиха на референдум голяма част от парите да отиват за построяването на училища. В бъдеще от тях ще се финансират и програми за превенция сред младежите.