Смятаната за наркотично средство марихуана има безброй фенове по цял свят. Българите не правим изключение, особено младите, защото най-голямо разпространение канабисът доби в последните десетилетия. Въпреки обаче нелегалния си статут, никой не се е спрял да продава или да купува. Положението всъщност е такова, каквото е например с алкохола в Иран – забранен е, но всеки пие. Разликатаmarijuana 300x225 Борбата за или против марихуаната се пренесе и на родителския фронт обаче е в цената. Обявяването на марихуаната за незаконна дава в ръцете на управляващите контрола върху пазара на канабис и марихуана. Т.е., както в Иран правителството печели огромни количества пари чрез алкохолната мафия, така и в България мафията на висшестоящите мъже печели от марихуаната (освен от медицината и много други неща).
 
Борбата за или против марихуаната се пренесе и на родителския фронтЛошо в случая не е толкова цената, колкото качеството. Ето защо запознати родители, които са свивали здраво Мери Джейн (че даже си продължават), в стремежа си към най-доброто за децата си, сами отглеждат марихуана.
 
Така например в Благоевград вече са известни случаи на (заловени в) отглеждане на канабис за лично ползване, като за това са уведомени органите на реда. Децата сами се похвалили какви „яки” родители имат. Борбата за или против марихуаната се пренесе и на родителския фронт
 
Много родители обаче застават от другата страна на барикадата. Според тях това е наркотично средство, много по-вредно от алкохола и цигарите; оправдават и подкрепят забраната му (без да казват нищо за причините за реалното му разпространение) и дори са агресивно настроени срещу потребителите на марихуана, приемайки пушенето й като маркер за девиантно поведение. Те непрекъснато говорят за ефекта, който този вид цигари предизвикват – халюцинации, увреждане на белите дробове, психически отклонения, проблеми с концентрацията, нарушена координация, канцерогенеза и т.н. Контрааргументи обаче винаги им противостоят, като например лечението на някои болести с марихуана, 9e0462492a 300x225 Борбата за или против марихуаната се пренесе и на родителския фронтстопроцентовата безвредност, легалността в някои държави, в това число – развити, липсата на смъртни случаи вследствие на употребата и други.
 
Излиза, че никой не може да каже дали марихуаната е вредна, или не е, защото не може да аргументира твърдението си достатъчно добре. Но от това следва само едно – никой няма право (поне докато не се докаже вредата) да я обявява за незаконна (става въпрос за “право” от морална и логическа гледна точка). При положение че цигарите и алкохолът са доказано вредни, но не са забранени, значи продукти с недоказана вредност са (или би трябвало да са) въпрос на личен избор.