Естественото отглеждане на конопа е възможно върху почти цялата обработваема земя в света. Има много разновидности коноп, които могат да бъдат селектирани заради различните им качества – съдържание на висока масленост или растителни влакна с определена дължина – благодарение на семенните банки, които държат над 100 вида индустриален коноп. 



Като едно бързо растящо растение, конопът задушава плевелите и вредните треви, силно издържливо е на повечето вредители, като по този начин може да се отглежда заедно с други бобови култури, достигайки до зрялост само за 8-12 седмици, изпълнявайки азотните изисквания и нужди.



С дълъг пробивен корен, способен да достига до водата, конопът укрепва почвата и я обогатява с кислород там, където другите растения не могат. Посевите с коноп могат да бъдат използвани за възвръщането на обработваема земя в области податливи на суша (например Сахара), както и наводнени области.



Веднъж ожънат, конопът дава висока реколта на целулоза, ядливи протеини, мазнини и фибри с над 50,000 различни продуктови приложения в голям спектър от индустрии. 

Дълго и много здраво ‘двойно’ влакно, конопеното влакно се е използвало хиляди ходини за направата на облекло, връв, леки въжета и корабни въжета. То е идеално допълнение за тъкани като лен, коприна и памук при фабричните смески. То може да се използва за направата на много различни по тегло и смесица платове за по-нататъшно приложение – от най-тежките покривала за дивани, до най-финната бална рокля.

Конопените платове също притежават натурални противо-плесенни, термодинамични, хипоалергични и ултравиолетови защитни качества, като това ги прави желан материал за направата на много продукти. Конопените влакна също имат приложение и в направата на ‘вибростъкло’ и хартия. 

С големия проблем, в който се намира днешното фермерство, на фермерите се плаща да не култивират земята си, като планини от храни се изгарят ежедневно в развитите държави, докато милиарди хора в развиващите се страни остават гладни.

Конопът е култура от особена важност, поради своето многообразие и органична природа. Едно село например , което е сполетяно от глад и бедност може да се облече, да си построи жилища и да се изхрани с едно единствено конопено поле. 



Преди 1883 г., до 90% от произведената хартия в света е била от коноп, като някои исторически важни документи са били написани на хартия от коноп. Такива като Библията на Гутенберг, както и първите две редакции на Декларацията за Независимост на САЩ. 

Обезлесяването се счита от много хора за една от най-сериозните и опасни практики в света днес. Конопът е реална алтернатива на изсичането на горите. 

Ние унищожаваме самият източник на кислорода, който дишаме, както и на био-разнообразието, за да произвеждаме измежду другите неща, ежедневни вестници, книги, брошури, канцеларски материали и т.н.. Конопената хартия може да разреши този проблем. 



Конопът дава добив на суров материал за производството на хартия 4 пъти по-голям от този на дървета. Конопът може да се сади между 1 и 3 пъти на сезон в зависимост от локацията и може да се рециклира до 10 пъти, в сравнение с от 3 до 4 пъти при хартията от дървесина. Същите продукти от влакната на конопа, които се добиват като реколта, предоставят суров материал за постоянно производство за множество други продукти.