Другата седмица, Уругвай се очаква да стане първата страна в света, която напълно ще легализира растението канабис. Но в лицето на опозицията, президент Хосе Мухика търси подкрепа.

Мухика обяснява, че планът на Уругвай не е страната да стане "земята на свободната марихуана", а просто да се пребори черния пазар.

"Ние искаме от света да ни помогне в това начинание, което има за цел да разреши един много сериозен проблем - трафикът на наркотици."

Това лято, долната камара на Уругвай внесе проекто закон, който ще легализира марихуаната. Всички в страната, дори законодателите, подкрепят легализацията и е на път да се състои.

Въпреки ясните намерения на държавниците в Уругвай, лидерите на "световните сили", включително САЩ, Бразилия и Обединените Нации критикуват решението. Всички членове на ООН са ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ПРИЛАГАТ ЗАБРАНА НА МАРИХУАНАТА, по силата на международния закон за наркотиците - закон, който е на път да бъде потъпкан от Уругвай.

Уругвайският президент Мухика не е привърженик на употребата на марихуана, но е наясно, че ефектът от нарко трафика върху населението е далеч по-опасен и негативен, от колкото легализацията. Мухика използва за пример забраната над алкохола, която е ясен пример как регулирането на субстанции е много по-реален и ясен подход.

"От 1914, 1915 до 60-те години, алкохолът е монополизиран от правителството. Ние произвеждаме и продаваме наше собствено грапа, кашаса и ром повече от 50 години. Правим го за общото благо и парите, които идват от тази промишленост отиват в здравеопазването. Така ще направим и с марихуаната."

Планът на Уругвай следва подобен принцип.

За разлика от Колорадо и Вашингтон, Уругвайската система ще бъде контролирана изцяло от правителството, като марихуаната ще се продава само в аптеките. Купувачите ще бъдат задължени да се регистрират преди да направят покупка, а размера на покупката е до 40 грама на месец. Също така, жителите на Уругвай ще могат да отглеждат до 6 растения у дома.

Правителството също така ще определя цената, която от сега се очаква да е 1$, както и стратегиите държавните продукти да не се озоват на черния пазар.

Предложението на Мухика е да се следи генетиката на растенията, като по този начин, те ще могат да бъдат лесно идентифицирани и ще може да се разбере, кое растение е отгледано от правителството и кое не е.