Нова Зеландия е поредната страна, която ще приеме законопроект за легализацията на медицински канабис. По този начин тя ще установи регулирана схема за растението в рамките на една година. 

Правителството прие законопроект, който законно разрешава на крайно нуждаещи се пациенти да използват медицински канабис.

Той е бил представен за първи път в парламента преди една година като част от "100-дневния план за канабис" на правителството на Нова Зеландия. Целта е да се подобри достъпът до лекарството за хората с хронични болки и тези, които са в последен стадий на заболяване. 

Здравният министър Дейвид Кларк го описва като:

"Това е състрадателно и грижовно законодателство, което ще направи реална разлика за хората, живеещи с непрестанна болка и такива, които са близо до края на техния живот.”

Последното одобрение е третото четене на законопроекта. След първото и второто четене били направени допълнителни изменения. Едното от измененията било, да се включат всички хора, нуждаещи се от палиативно лечение, вместо само тези с по-малко от година живот.

Другото изменение е, за да се гарантира, че правилата за схемата за легализацията на медицински канабис ще бъдат въведени не по-късно от една година след влизането в сила на закона.

Законопроектът ще влезе в сила, след като получи кралско съгласие. Той има подкрепата на всички коалиционни партньори: "Новозеландска лейбъристка партия", "Зелената партия" и "Първо Нова Зеландия".

Националната партия обаче нарече законопроекта "декриминализиране на канабиса чрез хитрост" и гласува против него.

Министърът на здравеопазването Дейвид Кларк говори за промените в индустрията, след легализирането на растението:

"Гласуването в Парламента подпомага за създаването на схема за медицински канабис, която ще позволи на новозеландските компании да прозвеждат продукти от растението както за местния, така и за международния пазар".