Група учени от Френския Институт по Здраве и Медицински Изследвания са открили хормон, който неутрализира замайването, което се получава след употреба на канабис.

Името на хормонът е прегненолон и в изследването той противодейства на психоактивните ефекти на билката. Изследователите са открили ефекта му като са администрирали определени количества канабис на лабораторни плъхове.

Наблюдавайки мозъчната активност на животинките, те са забелязали, че се метаболизират големи количества прегненолон като реакция на администрирания канабис. Интересното в случая било, че от своя страна хормонът е намалил голяма част от психоактивните ефекти на растението.

Същият експеримент е повторен с човешки клетки, а резултатът е индикирал, че човешкия мозък може да реагира по същия начин.

Това не е първият път, в който изследователи са изолирали интоксикиращите ефекти на канабиса или са ги премахнали, но това изследване е породило специфичен интерес поради механизма си.

За разлика от синтезирани съставки, прегненолонът се създава естествено от човешкото тяло, което потенциално означава, че докторите могат да стимулират тялото да произвежда повече.

Според учените резултатите от това изследване могат да помогнат в създаването на нов вид лечение на зависимости и да прекратят използването на пристрастяващи фармацевтични лекарства.

Очаква се групата да започне изследвания върху хора до година и половина.