Типове глаукома:

Съществуват 2 типа глаукома, като всеки от тях има различни симптоми:

Първична откритоъгълна глаукома (по-често срещана):

 

  • Постепенна загуба на периферното зрение, обикновено в двете очи. 
  • Тунелна визия в напредналите етапи.

 

Остра глаукома със затваряне на ъгъла:

 

  • Болка в очите
  • Гадене и повръщане (съпътстващи силната болка в очите)
  • Внезапна поява на зрителни смущения, често при слаба светлина
  • Замъглено зрение
  • Зачервяване на очите

 

Много хора не показват признаци на глаукома, докато вече не са настъпили сериозни увреждания.

 

Помага ли терапията с канабис? 

В проучване направено през 1979 г., учени изследвали група от 16 участници с откритоъгълна глаукома. Осем от участниците имали високо кръвно налягане, а останалите били с нормално. Те установили, че когато пациентите употребявали канабис с 2,8% делта-9-тетрахидроканабинол (ТХК), сърдечните им темпове първо се увеличили, за да компенсират намалените кръвни и вътреочни налягания. Сърцето започва да изпомпва кръв по-бързо, за да се поддържа притока на кръв към жизнените райони, след което кръвното налягане и вътреочните налягания намаляват. Ефектите са по-големи и продължават по-дълго при хора с високо кръвно налягане, отколкото при пациенти с нормално кръвно налягане, продължаващи около 3-4 часа.

През 1980 г. същите учени, публикуват статия, в която разглеждат резултатите от своето проучване от 1979 г. и отбелязват, че понижаването на кръвното налягане, което е довело до понижено вътреочно налягане е настъпило в рамките на 60 до 90 минути след употребата на канабис.

В проучване от 1981 година е установено, че използването на 0,1% тетрахидроканабинол в леко минерално масло, приложено директно на очите (локално) на хора с високо кръвно налягане, води до понижено систолично кръвно налягане. Максималната интензивност на ефекта върху вътреочното налягане за локално приложение на TХК се наблюдава приблизително 6 часа след приложението и продължава от 8 до 12 часа.

През 2000 г. проучване върху животни, установи, че локалното приложение на HU-211 (синтетично, не-психоактивно канабиноидно производно) върху око на заек е в състояние да намали вътреочното налягане. Ефектите започват в рамките на 1,5 часа от приложението и продължават повече от 6 часа. Въпреки че не е отбелязана никаква информация за потенциалните странични ефекти, това проучване показва, че използването на синтетични канабиноиди може да бъде полезно при лечението на глаукома.