И двете субстанции имат голямо въздействие върху мозъка. Подведени сме да вярваме, че канабисът е опасен и пристрастяващ наркотик, който е унищожил живота на безброй тийнейджъри и възрастни. Съмнителни и подвеждащи изследвания са ни накарали да вярваме, че билката причинява рак на дробовете и подбужда употребата на истински наркотици.

Правителството дори се е опитало да убеди гражданите, че хора, които употребяват канабис, са по-голям риск за себе си и обществото, отколкото тези, които употребяват алкохол.

Това, в което сме накарани да вярваме чрез общото образование и реалността, в която живеем, са две съвсем различни неща...

Ефектът от употребата на дадена субстанция зависи от това как, по колко и от кого се използва. Марихуаната и алкохолът не са изключение. И двете субстанции могат да се смятат като наркотични и халюциногенни, тъй като афектират върху централната нервна система, причинявайки промяна в поведението и възприятията. Но има голяма разлика в това кое как взаимодейства с човешкото тяло.

Алкохолът, без значение от неговия тип (бира, вино и т.н.), е Клас А1 канцероген. Това не значи, че ще се разболеете от рак ако пиете по чаша бира или вино, но научната класификация на субстанцията говори достатъчно.

За разлика от алкохола, канабисът е едно от най-лековитите растения на земята, което е способно да лекува рак. Съставки в растението са отговорни за възпирането на фактори, отговорни за разпространението на метастази. Канабиноидите могат дори да намалят риска от удар с 66% и зависимостта от инсулин с 58%.

1. Много хора умират поради употребата на алкохол. Никой не умира от употреба на канабис. Центровете за Контрол на Заболявания и Предотвратяване в С.А.Щ. съобщават за 37 000 смъртни случая годишно, свързани с употребата на алкохол (това число не включва смъртните случаи при инциденти). Центрите за КЗП даже нямат категория за смъртни случаи, причинени от канабис.

2. Хората умират от предозиране с алкохол. Физически е невъзможно да се предозира с канабис. Обществото на Научните Открития е публикувало откритие, което гласи, че алкохолът е най-токсичният наркотик и може да се стигне до смърт при употребата на 10 пъти по-голяма доза от нормалната. За да се стигне до смъртен случай чрез употребата на канабис, е нужна хиляди пъти по-голяма доза от нормалната. Тези "хиляди пъти" са всъщност теоритични, понеже никога не е имало човек, който е умрял от предозиране с канабис. Според КЗП в Щатите всяка година има хиляди смъртни случаи от предозиране с алкохол.

3. Цената, която хората плащат със здравето си, докато употребяват алкохол, е много по-голяма от тази, която плащат докато употребяват канабис. Според статия, публикувана в British Columbia Mental Health and Addictions Journal, алкохолът вреди на здравето 8 пъти повече от канабисът. По-точно, стойността на употребявания алкохол годишно е 165$ на потребител, докато при канабиса е само 20$. Съществува огромно количество проучвания, които показват, че алкохолът причинява много повече (и по-силни) проблеми със здравето, отколкото канабисът.

4. Употребата на алкохол вреди на мозъка. Употребата на канабис - не. Ако отпишем всички митове, които сме чули, че канабисът убива мозъчни клетки, се оказва, че според голямо количество проучвания канабисът всъщност има неврозащитни свойства. Това означава, че канабисът защитава мозъчните клетки от увреждане. Проучвания, публикувани във вестниците Behavioral Brain Research и Experimental Brain Research, демонстрираха, че изключително ниски количества ТХК (психоактивният компонент в растението) - около 10 000 пъти по-малка доза от нормалната, могат да причинят скок на биохимичния процес, който защитава мозъчните клетки, и да запази познавателните функции, казват учени от Tel Aviv University. Прочетете още по темата: Канабиноидът Канабихромин (КБХ) спомага растежа на мозъчни клетки .

Друг пример е проучване, проведено наскоро, което открва, че тийнейджъри, употребяващи канабис и алкохол, са имали значително по-малко увреждания върху бялото мозъчно вещество. Естествено това, че алкохолът уврежда мозъчни клетки, не подлежи на въпрос. Учени са открили, че 11 месечна употреба на алкохол, при която е имало достатъчно алкохол в кръвта на човек  за да се води "пиян", е забавила процеса на образуването на нови мозъчни клетки с 50%! Следователно, отслабването на неврогенезисът е продължило седмици след това заради абстиненция.

Учените са доказали,че за разлика от алкохола, стимулирането на канабисовата невротрансмитерна система в мозъка има обратен ефект върху неврогенезиса и хипокампуса на млади и стари лабораторни животни и хора.Изводът е, че неврогенезисът се усилва при стимулиране на канабиноидната система. Когато сме стари, мозъкът ни има силен недостатък на неврогенезис в хипокампуса. Този недостатък може да е в следствие на депресия и паметта, свързана с възраста. Изследванията показват, че стимулирането на канабиноидните рецептори в мозъка води до подобряване на неврогенезиса. За това, по-късно в живота, канабисът може всъщност да помогне на мозъка ви, а не да го увреди.

5. Употребата на алкохол е свързана с рак. Употребата на канабис не е - дори обратното - билката лекува рак. Употребата на алкохол е свързана с различни видове рак, включително рак на хранопровода, стомаха, червата, дробовете, панкреаса, черния дроб и простатата. Употребата на канабис никога не е била свързана с форми на рак.

Едно скорошно проучване дори оспорва дългогодишното твърдение на държавата, че канабисът причинява рак на главата и шията. Проучването показва, че канабисът всъщност намалява възможноста на развитие на рак. Ако се интересувате от това  дали канабисът причинява рак на белия дроб, може да ви са интересни резултатите на най-голямото контролирано проучване, проведено с цел  проучване на дихателните ефекти от пушенето на канабис и тютюнопушенето. Проучването на др. Доналд Ташкин в Univesity of California в Лос Анджелес показва, че употребата на канабис не е свързана с развитието на рак.

Изненадващо изследователите са открили, че хората, които пушат канабис, всъщност имат по-ниско количество ракови образувания от хората, които не употребяват билката. ТХК, който въздейства върху канабиноидните рецептори КБ1 и КБ2, има функция, подобна на тази на ендоканабиноидите канабиноиди, които се произвеждат от тялото и активират тези рецептори. Изследователи предполагат, че ТХК и други дизайнерски агенти, които активират тези рецептори, могат да бъдат използвани за лекуване на рак на белия дроб.

6. Алкохолът е по-пристрастяващ от канабиса. Изследователите на пристрастявания много често докладват, че канабисът е много по-малко пристрастяващ от алкохола. Обикновено употребата на алкохол може да доведе до силни и даже фатални симптоми на физическо оттегляне. Тези, които употребяват алкохол, също така имат по-голяма вероятност да развият зависимост и да изградят толерантност. Също така, когато канабисът е достъпен, употребата на други тежки наркотици като хероин и кокаин намалява.

7. Употребата на алкохол увеличава възможноста човек да се нарани. При канабиса не е така. Много хора, които са консумирали алкохол или знаят други, които са употребявали алкохол, няма да се учудят да разберат, че тази напитка увеличава риска за сериозни наранявания. Проучване, публикувано тази година във вестника по Алкохолизъм: Клинични и Експериментални Проучвания, откри, че 36% от всички нападения и 21% от всички наранявания са свързани с употребата на алкохол от пациента.

Докато Американският Вестник по Спешна Медицина гласи, че употребата на канабис рядко води до посещения на болницата. Според Британският Съветник по Грешна Употреба на Дрога, това е защото: "Канабисът е различен от алкохола... разликата е всъщност коренна. Марихуната не води до рисково поведение. Това означава, че канабисът рядко се свързва с насилие към други или към себе си, докато алкохолът предизвиква поведение, при което човека не разсъждава правилно." Интересното е, че някои проучвания показват, че всъщност канабисът намалява риска от самонараняване.

8. Употребата на алкохол води до агресивно и насилствено поведение. Употребата на канабис не го прави. Проучванията през цялото време показват, че алкохолът, за разлика от канабиса, води до агресивно и насилствено поведение. Статия, публикувана във Вестникът по Поведение на Пристрастеност гласи: "очевидно е, че алкохолът е наркотика, който води до насилствено и агресивно поведение" докато "канабисът намаля възможноста за насилие по време на опиянение."

9. Алкохолът е главният фактор в насилствените престъпления. Канабисът не е. Националният Институт по Злоупотреба с Алкохола и Алкохолизъма преценява, че близо 30% от насилствените престъпления в Съединените Щати са свързани с алкохол. Според доклад от U.S.Dept. of Justice  това означава, че някъде 5 000 000 от насилствените престъпления са свързани с алкохол. Правителството даже не брои случаите с насилствени действия, свързани с канабис, понеже не е имало такива. (Трябва да отбележим, че самата забрана на растението, създава голям престъпнически пазар, заради когото се стига до насилие.)

10. Алкохолът увеличава възможността за домашно и сексуално насилие. Канабисът я намалява. Алкохолът е главен фактор в домашното и сексуалното насилие. Не може да кажем, че самият алкохол причинява тези проблеми; по-скоро неговата употреба стимулира държание, което води до агресия.

Проучване, проведено от Research Institute on Addictions откри, че сред хората, които са злоупотребявали с партньора си, употребата на алкохол е свързана със силната агресия на мъже към жени, но употребата на канабис прави обратното. Шансът за злоупотреба е 8 пъти по-висок през дни, в които мъжете пият; шансовете за прекалена злоупотреба са 11 пъти по-високи.

Според Rape, Abuse and Incest National Network (RAINN) алкохолът е "най-често използвания химикал в престъпления като сексуално насилие" и предоставя информация за много други наркотици, които са били свързани със сексуално насилие. Имайки предвид, че канабисът е лесно достъпен и разпространен, фактът, че думата "канабис" не се появява никъде в страницата, ни говори много.

По-горните данни обясняват функциите на двете субстанции и потенциалната роля за консуматорството и обществата, особено след като легализацията на растението канабис набира сила на световно ниво. Консумацията на алкохол през по-крехките периоди от нашия живот е много по-вероятно да има критично влияние върху невронните процеси и може да създаде значителни дългосрочни негативни ефекти и заболявания, от които употребата на канабис единствено може да ни предпази.


Изследване: Канабисът е стотици пъти по-безопасен от алкохола

Източници:
columbia.edu
saferchoice.org
psychologytoday.com
nih.gov