Терапията с медицински канабис за кучета и коне вече е позната в света, но "това вероятно е първият проект по рода си, насочен към слонове", каза ветеринарният лекар Агниешка Чуйковска, която ръководи програмата в зоопарка във Варшава.

В него живеят три африкански слона и специалистите в зоопарка започват да изпробват ефекта върху животните на канабидиол във високи концентрации, който не предизвиква еуфория и не вреди на бъбреците и черния дроб на животните.

"Целта е да намерим нова, природна алтернатива на съществуващите средства за справяне със стреса, особено на лекарствата", каза Чуйковска.

Слоновете неотдавна загубиха доминантна женска и вече са подложени на постоянен контрол на стреса, който се измерва чрез хормонални промени и наблюдение на поведението. Проектът е дългосрочен и се очаква до заключения да се стигне след година и половина или две, каза ветеринарната специалистка. Противно на популярните схващания за дозите, нужни на големи животни, слоновете няма да вземат "тонове" канабис, каза тя. Първите дози ще са като тези, давани на конете - по десет капки канабидиол два или три пъти на ден. "Женската Фридерика вече го опита и не каза "не", добави Чуйковска.