Едва ли има някое друго растение на Земята, толкова осъждано, както канабисът. Растението е определено като незаконно вещество от правителствата на повечето страни и макар че няма свидетелства, че някой някога е умирал от „свръхдоза марихуана“, пушенето ѝ остава наказуемо.

Истината обаче е, че има научни доказателства, според които канабисът потиска рака, намалява кръвното налягане, използва се за лечение на глаукома, облекчава болката и дори потиска HIV, пише сайтът trueactivist.com. Освен това конопът действа като антиоксидант, както и има противовъзпалително и неврозащитно действие.

Ето и върху какво влияе добре пушенето на трева:

1. Рак

Канабиноидите, активните компоненти на канабиса, потискат растежа на тумора и убиват раковите клетки. Според изследователи веществото тетрахидроканабинол или накратко ТНС активира рецептори, които биха могли да бъдат използвани по целенасочен начин за лечение на рака на белия дроб.

2. Мигрена

Тъй като канабисът е легализиран лекарствен продукт в Калифорния, САЩ, лекарите там съобщават за успешно лечение на повече от 300 000 случаи на мигрена, с които конвенционалната медицина не могла да се справи.

3. Глаукома

Лечението на глаукома с помощта на канабис е добре известно и документирано. Не съществува изследване, което оспорва положителния ефект на тревата върху това очно заболяване.

4. Множествена склероза

Влиянието на канабиса върху пациенти с множествена склероза е повече от добро. Растението спира неврологичните реакции, както и мускулните спазми, които са следствие от фаталното заболяване.

5. Алцхаймер

Въпреки че е широко разпространено схващането, че тревата влияе зле на паметта, оказва се, че THC в канабиса помага за предотвратяване на болестта на Алцхаймер. Това е така, тъй като веществото блокира частите на мозъка, които причиняват болестта. Освен това пушенето на трева влияе отрицателно единствено върху краткосрочната памет на човека, а не върху дългосрочната.

6. Синдром на Турет

Доктор Кирстен Мюлер-Ваал от Медицинския колеж в Хановер, Германия ръководила екип, който изследвал ефектите на химикали, наречени канабиноиди върху 12 пациенти, страдащи от Синдрома на Турет. Еднократна доза канабиноид води до значително намаляване симптомите в продължение на няколко часа, в сравнение с плацебо. Този синдром е неврологично състояние, характеризиращо се с неконтролируеми лицеви гримаси, тикове и неволни викове.

7. Предменструален синдром

Конопът може да се използва като „лекарство“ срещу спазмите и дискомфорта, които са характерни за ПМС, както и по време на менструацията. Говори се, че самата кралица Виктория е използвала растението като начин да се справи с болката в този определен период от месеца.