Канабисът е най-употребяваният наркотик в света. Толкова е популярен, че повечето хора дори не го смятат за такъв.  Растението е използвано от много различни култури, за различни цели през хилядолетията. 
 

1.  Надебеляване

Мит: основната съставка на канабиса THC  предразполага тялото към затлъстяване и ефектите идват до няколко седмици.

Факт: Вярно е, че канабисът (подобно на много други наркотици) се усвоява от тялото и поради тази причина може да се открие дълго време след употребата, но това е единствената вярна част от мита. Фактът е, че психоактивните съставки оставят в тялото само до края на действието на наркотика (до няколко часа), а след това те нямат никакво друго физическо въздействие върху употребяващия. Освен това, наличието на THC  в тялото на човек не би навредило на мозъка, на мазнините или на друг орган.

 

2. Загуба на паметта

Мит: употребата на канабис причинява загуба на паметта и намаляване на интелигентността и логическото мислене

Факт: това е друг мит, в който има и елемент на истина. Лабораторни тестове показват, че канабисът наистина намалява кратковременната памет, но това е само когато човек е под въздействието и.  Към момента няма научни доказателства, за това, че марихуаната може да навреди дългосрочно на паметта на човек.

 

3. Научни доказателства

Мит: Научно доказано е, че канабисът е вреден.

Факт: Цитат:  “Пушенето на канабис, дори и в дългосрочен план не е вредно за здравето.” Този цитат е от британското научно-медицинско списание The Lancet (основано през 1823г.). Няма научно доказателство, че канабисът е вреди на организма по някакъв начин.

 

4. Загуба на мотивация

Мит: Употребата на канабис води до апатия и липса на мотивация

Факт: В изследване при хора, на които е давано високи дози канабис периодично през ден или през седмица е установено, че няма никаква загуба на мотивация. Разбира се злоупотребата редовно с високи дози упояващи вещества би намалила функционалността на човек, но канабиса не е сред тях.  Освен това проучванията показват, че употребяващите канабис имат по-високоплатени работни позиции от голяма част от неупотребяващите.

 

5. Престъпност

Мит:  Употребата на канабис води до престъпност.

Факт: Някои хора вярват, че употребата на канабис подтиква към насилие и агресия и в следствие на това – към престъпност. Фактите обаче не потвърждават такова нещо. След сериозни изследвания в тази област е установено, че употребяващите канабис е по-малко вероятно да извършат престъпление, тъй като приемането на наркотика води до спокойствие и намаляване на агресията. Трябва да се знае, че поради причината, че почти във всички държави е забранена употребата на марихуана, голяма част от потребителите технически са класифицирани като престъпници, поради притежанието на наркотика, а не поради извършване на друго престъпление.

 

6. Убиване на мозъчни клетки

Мит: Канабисът убива мозъчни клетки.

Факт:  Канабисът не предизвиква сериозни промени в умствените способности на човек. Вярно е, че след употреба на наркотика, някои хора могат да чувстват  лека паника, параноя, страх,  но този страничен ефект продължава само до изтрезняването и няма никакви други последици.

 

7.  Врата към друг по-тежки наркотици

Мит:  Употребата на канабис е врата към употребата на по-тежки и опасни наркотици по-късно.

Факт:  За повечето хора канабисът е първият и последният наркотик, който са употребявали, а не врата към нещо по “тежко”. Потребителите на по-тежки наркотици като хероин или метамфетамин почти със сигурност преди това са употребявали марихуана, но не и обратното.

 

8. Мода на употребяване

Мит: Канабисът е много по-модерен и употребяван сега, отколкото в миналото.

Факт:  Причината за популяризирането на този мит са тестовете за употреба на марихуана организирани от агенциите за борба с наркотиците. Количеството марихуана което се употребява днес в световен мащаб е сравнително непроменено от това което се е употребявало и преди десетилетия.

 

9. Увреждане на белия дроб

Мит: Канабисът вреди повече на белият дроб от колкото цигарите

Факт: Преди всичко хората, които употребяват канабис,  пушат много по-рядко от цигарените пушачи. Това намалява опасността от вредата на дима. Освен това в цигарата от марихуана липсва множеството от вредни съставки в цигарите. След научни изследвания е установено, че употребата на марихуана няма никакво токсично въздействие върху дробовете.

 

10. Пристрастяване

Мит: Канабисът води до пристрастяване

Факт: Противно на неинформираната част от населението, в канабисът няма съставки, които водят до физическа зависимост. По-утвърдените пушачи на марихуана страдат по-скоро от навика да пушат, или така наречената психическа зависимост.