Много изследвания показват, че физическите натоварвания имат благоприятен ефект върху човешката памет. Оказва се, че това е така поради наличието на мозъчна система, която е тясно свързана с растението канабис.

Публикувано през месец октомври в Журнала Хипокампус, изследването водено от бразилски специалисти открива, че подобренията в паметта свързани с физическа активност са осъществими поради специфични пътеки в мозъка, които също така са отговорни за така нареченото 'напушване' - а това са именно CB1 рецепторите в мозъка.

Блокирането на ендоканабиноидната система явно предотвратява положителните ефекти върху паметта при лабораторен тест на мишки.

"В изследването ние подложихме мишките на тест за бягане и издръжливост, който е доказан да помага при пространствената памет. Този ефект беше предотвратен при блокирането на CB1 рецепторите, което индикира, че сигналите от ендоканабиноидната система имат много важна роля в посредничеството на благоприятни ефекти върху паметта."

Докато канабиноидите от канабиса са добре познати в активацията на CB1 рецепторите, тялото има свой собствен комплект от канабиноиди. Един от тях е анандамид, който има подобен ефект на Тетрахидроканабинол (ТХК).

Според авторите на изследването, физическите упражнения повишават нивото на анандамид в тялото.

"Нашите резултати са подкрепени от няколко други изследвания, които показват, че физическите упражнения водят до увеличаване на циркулиращите нива на анандамид, освен че активират канабиноидната система."

Изследването също е открило доказателство, че активността на CB1 рецепторите може да подобри паметта като промотира растежа на мозъчни клетки в зона на мозъка отговорна за паметта и ученето - хипоталамусът. Учените казват, че тяхното изследване не е първото, което показва тези резултати.

"Ендоканабиноидните сигнали са жизненоважни за множество молекулярни и клетъчни събития, които са важни за изучаването и паметта."

Докато ефектите на физическите упражнения върху мозъка се изследват от десетилетия, натурално създаващите се опиоиди (ендорфини) се смята, че са ключови. Изследователите смятат, че точно ендоканабиноидната система в тялото играе важна роля в неврологията, включително и върху "приятното усещане" след тежка тренировка.