От време на време, някой ще ме види как бутам врата, на която пише дръпни или ще търся кредитната си карта часове докато тя е в джобът ми, те ще ме видят и ще кажат че съм най-тъпият умен човек, който са познавали.

Каквото и да направя, те ще свържат това с факта, че съм пациент пушещ медицинска марихуана.

Това не е правилно. Мисълта на хората, че си унищожавам съзнанието нещо не ми допада. Както всички останали на планетата, мисля че съм доста умен. Но известния мит породен от 100 годишната пропаганда твърди, че тревата те кара да забравяш, че те прави мързелив, демотивиран и естествено ти убива мозъчните клетки. Като любител на марихуана, игрите за тренировка на паметта, литературата и сложната физика, не съм съгласен. И съм доста сигурен че президентът Обама, кметът Майкъл Блумберг на Ню Йорк, Сър Ричард Брансън, милионерът Тед Търнър, романистът Стивън Кинг и хиляди други умни хора, и уникално влиятелни тревомани ще ме подкрепят.

През 1974, идеята че марихуаната поврежда физическите ти способности беше привлякла внимание, когато Робърт Г. Хийт проведе експеримент в Tulane Univesity в Ню Орлеънс, заявявайки, че има достатачно доказателства, че тревата убива мозъчни клетки. Робърт показа, че маймуните на които са давали по 30 джойнта на ден са започнали да си губят силите и да умират само след 90 дена. Да - карали са маймуните да се напушват с трева. След аутопсиите на маймуните над които са провели експеримента е подтвърдена огромна загуба на мозъчни клетки в сравнение с групата маймуни, който не са били подлагани на дим от марихуана.

Знам какво си мислите - как по дяволите караш маймуна да изпуши 30 джойнта подред? Списанието Плейбой са имали същият въпрос, но им отне почти 7 години проби и даже подаване на съд законите за Актът на Свободата на Информацията (Freedom of Information Act), за да получат обяснение за процедурите на Робър Хийт. Когато най-накрая разбрали какво той е правил, всичко станало ясно.

Не са разрешавали на маймуните от време на време да си пушат по 30 джойнта на ден. Маймуните са били завързани за столове с прозрачни, уплътнени маски, докато дим равен на почти 63 джойнта е бил пуснат по тръбите в маската. Маймуните са получавали само и единствено дим от канабис, без кислород.

Никакъв дим не е напуснал маските, включително и въглеродният окис. Майумуните са били задушени и са умирали от отравяне с въглероден окис и загуба на кислород, което обяснява загубата на всички мозъчни клетки намерени по време на аутопсията. Всички сме наясно, че без кислород мочъчните клетки умират, нали? За какво говорим?

Някой си е завъртял фактите в негова полза. Явно Робърт Хийт не е подкрепял легализацията на марихуаната.

През 1991, Моргън и Зимър провели техен експеримент, за да разбият този мит, за да докажат че марихуаната унищожава мозъчни клетки.

Открили, че за да може ТХК (Тетра Хидро Каннабинол) да повреди съзнанието на някого трябва да му се дава 200 пъти повече от психо-активните съставки. През 1992, проучването на Уйлям Сликър показало, че маймуните, на които се дава по 4-5 джойнта на ден в течението на една година не нанася никакви щети на мозъка. Проучването проведено през 1991 на доктор Робърт Блок откри, че редовната употреба на марихуана не променя мозъчната тъкан или обемът на сивото и бялото вещество в мозъка.

Освен добрите новини, че тревата не унищожава мозъчни клетки, е ясно че всички тези проучвания показват, че големи дози марихуана може да покажат влияние върху способността на човек да запомня неща. Все още няма никакви доказателства, че потребители на марихуана страдат от вид мозъчна недостатъчност или щети нанесени завинаги. Така, че докато можете да пушите трева и да строите ядрена глава и също така може да загубите малко време в търсене на очила, които са точно над очите ви.

А какво се оказва в крайна сметка, използвайки данни от специализирани изследвания, с методи достъпни за всички? Канабисът стимулира растежа на мозъчни клетки!