Създаденият от него електрически скутер ускорява за 7 секунди до 50 километра в час. Пробегът му е около 80 километра. Пълното му зареждане отнема 4 часа. Изобретението предоставя чудесни възможности за придвижване в градски условия. Електрическият скутер доказва качествата си по улиците на Амстердам.

ВАНИЕК КОЛЕНБРАНДЕР, собственик на компания за електрически скутери: Единствената причина да създадем скутера е, че той щади околната среда. И не само защото е електрически - самото му производство също е екологично.

Корпусът на мотоциклета е изграден от коноп и ленени влакна. Комбинацията се оказала доста сполучлива.

ВАНИЕК КОЛЕНБРАНДЕР, собственик на компания за електрически скутери: Отказали сме се от метала и пластмасовите панели. Използваме монолитна структура, в която конопените влакна осигуряват основната здравина.

В изработването на холандския скутер за първи път е включена технологията за изграждане на корпуса, използвана при болидите от Формула 1.

Малкото превозно средство е излято като по калъп. То не разполага с рама и обшивка, а самата му обвивка изпълнява цялостната носеща роля. Конопеният скутер всъщност се състои от две съчленени части и две колела. Същинско продължение на естествената растителна структура.

ВАНИЕК КОЛЕНБРАНДЕР, собственик на компания за електрически скутери: Как гледаме на мотоциклета ли? Като на биомаса. Докато конопът расте, той поглъща въглероден диоксид от атмосферата. Като използваме конопа за рамка, ние съхраняваме въглеродния диоксид. Колко е продължителността на живот на един такъв мотоциклет? Десет, двайсет години. Зависи от начина на каране. След това той се превръща в биомаса.

Цената на конопения скутер е около 7 хиляди евро. Но има и начин да се наеме за месец. Засега услугата се предлага само в Амстердам.