В балотажа на президентските избори, 30-ти ноември, 2014 г. в Уругвай, кандидатът на Frente Amplio - Табаре Васкес победи опозицията в лицето на Луис Алберто Лакале Поу 53.6% - 41.1%, а резултатите от гласуването на практика подсигуриха развитието на историческата програма за легализация на канабиса в страната.

Докато Васкес обеща на избирателите си да продължи прилагането на правителствената канабис програма, кандидатът на националната партия и представител на по-консервативното общество Лакал Поу е казал, че ако той стане президент ще отмени големи части от закона, включително държавно регулираната продажба за възрастни - най-отличителната черта на досегашната уругвайска инициатива.

„Президентските резултати на изборите в неделя означават гаранция за историческата легализация на канабиса в Уругвай“, заяви Хана Хетцер, мениджър в Americas at the Drug Policy Alliance. „Уругвайците решително избраха кандидат за президент, който ще продължи прогресивната политика на страната, включително и въвеждането на първия в света национално регулиран пазар на канабис.“

Васкес, 74-годишният онколог, който е президент на страната от 2005 до 2010 г., принадлежи към същата лява коалиция като сегашния президент. Хосе Мухика, Пепе, чрез аскетичния си начин на живот и прогресивна политика е често част от водещите новини, и не само заради своето предложението за легализация на билката.

След призив на президента Мухика за легализация и продължилата една година динамична кампания от страна на уругвайските групи на гражданското общество, на 10 декември, 2013 г. уругвайският парламент одобри законопроект, който направи страната първа в света с правно регулирано производството, разпространение и продажбата на канабис за възрастни.

Оттогава правителството постепенно имплементира закона, като дава възможност за домашно отглеждане до шест растения на домакинство, канабис социални клубове и лицензирани продажби на възрастни граждани в аптеките.

През последните години, дебатът и политическата воля за реформиране на политиката спрямо веществата трупа безпрецедентната световна инерция. През юни, Западно африканската Комисия по отношение на наркотиците, инициирана от бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан и председателстван от бившия нигерийски президент Олусегун Обасанго, призова за декриминализация на наркотиците и за третиране на употребата им като здравен проблем. Малко след това, ръководителите на правителствата на Карибската общност (CARICOM) се съгласиха да създадат комисия, която да преразгледа политиката относно канабиса в региона, за да се прецени необходимостта от реформи в законите. Към този момент, медицински канабис се обсъжда в Колумбия, Чили, Коста Рика и Ямайка.

Междинните избори в Аляска и Орегон присъединиха американските щати към Вашингтон и Колорадо, след като избирателните инициативи се обявиха за правно регулиране на канабиса. Жителите на Вашингтон гласуваха 70% в полза на мярката за легализиране на притежанието до 50 гр. канабис при възрастни над 21-годишна възраст, а новият закон им позволява да отглеждат до шест растения в дома си.

В изненадващ отговор от страна на правителството на САЩ, през октомври месец 2014 г., помощник-държавния секретар по въпросите с наркотиците и правоприлагането - Бил Браунфийлд обяви новата позиция на САЩ по отношение на глобалното приложение на водената политика на държавите спрямо наркотиците, която се основава на четири основни принципа: зачитане конвенциите за контрол на наркотиците на ООН; гъвкаво тълкуване на конвенциите; толерирането на различни национални политики в областта на законите към веществата; и борбата с престъпните организации. Когато се говори за толерантност към различните политики, Браунфийлд дори стига дотам да изрече, че трябва „да приемем факта, че някои държави ще имат много строг подход към наркотиците, други пък ще легализират цели категории.“

Становището на САЩ най-накрая се пречупи официално по темата за наркотиците

„Свидетели сме на ясно разграничаване от твърдолинейната суха глобална рамка на САЩ, която не отстъпва толкова дълго време,“ казва Хетцер. „Навлиза нов период на относителна отвореност към дебат и алтернативни идеи.“