Естествено, че някой който е против легализацията на марихуана ще ви каже противоположното. Те ще спорят, че легализацията прави марихуаната по-достъпна, по-лесно приемана от обществото и даже по-евтина, което ще накара повече тийнейджъри да я използват.

Това сигурно е същото, което си е мислила група учени от Университета на Флорида в Института по Политиката за Детското Здраве, когато решили да проучат ефекта на законите за медицинска марихуана върху тийнейджърите. Но след като анализирали информация събрана между 2003 и 2011, те установили, че няма доказателства подкрепящи това твърдение. Оказва се, че резултатите показват точно обратното!

Проучването, публикувано в последното издание на Американския Вестник за Общественото Здраве, стига до извода, че "законите за медицинска марихуана не са причинили значително разпространяване или честота на употребата при подрастващите." Сара Лендсман, доктор по философия и главен автор на проучването, обяснява нейните открития от Проучването на Законите за Марихуаната:

"Това е точно обратното на това, което можеше да очакваме ако медицинската марихуана увеличаваше рекреационната употреба сред тийнейджърите."

Но може би е време да започнем да очакваме неочакваното - поне когато става дума за марихуана. Др. Лендсман и нейната група отбелязали, че предишни проучвания са стигнали до същия извод:

"По-ранни проучвания, са показали, че промяната в законите за медицинската марихуана не е повлияла на употребата при непълнолетни."

И не е толкова трудно да си обясним защо. Според авторите на проучването, определянето на марихуаната като лекарство, каквато тя всъщност е, може да "намали възприятието на марихуаната като дрога за развлечение, което води до намаляне на употребата на марихуана при непълнолетни."

Да не споменаваме, че нелегалният пазар за марихуана я продава на всеки, за разлика от контролираният пазар.

За жалост, даже докато техните открития показват, че легализацията не влия върху употребата при непълнолетни, авторите ни предупреждават, че "докато снизходителното законодателство може да придоставя риск за вредни обществени резултати... ефектите на законите за марихуаната върху общественото здраве, заслужават да продължат получаването на силно внимание от учените по обществено здраве и практикуващите."

Тази сплашваща новина е много трудна за обяснение.

Проучването е финансирано от Националните Институти на Здравето и Програмата за Проучване на Законите на Фондацията 'Робърт Джонсън' за Общинско Здраве.