Членовете на парламента в Англия ще дебатират относно легализацията на продукцията, продажбата и употребата на канабис, след като петиция за промяна в закона достигна повече от 200,000 подписа.
 
Пол Флин, депутат лейбърист, който е работи заедно активисти относно промяна на законите свързани с растението, ще води дебата в Уестминстър Хол на 12 октомври.
 
Правителството вече обяви, че няма планове да легализира канабиса, поради това, че промяна в закона "няма да адресира лошото влияние върху частни лица и общности".
 
Джеймс Оуен, човекът, който е създал петицията, споделя, че дори без публична подкрепа, петицията е достигнала 125,000 подписа за първите 5 дни, след като е публикувана през месец август. Въпреки, че целта на подписката е да легализира растението, създателят и въобще не е очаквал, че тя ще промени позицията на правителството. В момента петицията наброява 216,078 подписа.
 
"Радостен съм, че петицията стигна толкова далече", споделя 25 годишният студент по икономика. "Ще съм по-обнадежден ако Джеръми Корбин получи водачеството в лейбъристката партия, но изглежда, че сякаш сегашното правителство желае да игнорира гласа на над 200,000 души".
 
В България подобна петиция бе създадена от народния представител Велизар Енчев. След направено запитване към министъра на здравеопазването д-р Петър Москов относно употребата на коноп в медицината, Енчев е получил отговор, че в момента няколко държавни органа работят върху доклади за ползите и проблемите на медицинския коноп. Докладите трябва да бъдат представени пред НСНВ.
 
Този месец, независимият депутат възнамерява да внесе в народното събрание проектозакон за легализиране на медицинския коноп.

Петицията може да подпишете тук.