Акциите на компаниите свързани с конопената индустрия се изстреляха във вторник, след като Камарата на представителите в САЩ внесе предложение за декриминализация на канабиса на национално ниво. Това е огромна стъпка в борбата със забраната.

Предложението, което е било одобрено с 24 на 10 в съдебния комитет в сряда, изпрати акциите на Canopy Growth (WEED.TO), Aurora Cannabis (ACB.TO), APhria Inc (APHA.TO) и Tilray Inc (TLRY.O) нагоре с между 8% и 15%.

"Ние смятаме, че федералната легализация ще бъде огромен позитивен показател по отношение на спекулациите свързани с фирмите в сферата на конопа. В момента има свръх насищане на пазара, а цените падат след легализацията в Канада", сподели Гарет Нелсън, старщи експерт анализатор в CFRA Research.

Одобрението идва два месеца след като Камарата на представителите в САЩ предложи регламент, който ще разреши на банките да предлагат услуги на компании свързани с канабиса.

Последния закон, който има повече от 50 съратници, разреши щатите да задават свои лични политики, докато в същото време отмени провиненията на федерално ниво, както и арестите.

Освен това, законът ще разреши 5% федерална такса на продуктите от коноп, които са произведени или внесени в САЩ.

Въпреки всичко, анализаторите са скептични спрямо бъдещето на предложението.

"В момента сме в ранен етап на един дълъг процес. Вероятно сенатът няма да подкрепи предложението, дори представителите да го направят", сподели Алън Брохщайн, менажиращ партньор на New Cannabis Ventures.

До този момент, употребата на канабис за рекреативни цели е разрешена в 11 щата, докато употребата на коноп за медицински цели е разрешена в 33.