Американската верига за бързо хранене Carl's Jr. обяви, че от събота ще пусне в продажба бургер с канабис. Сандвичът CheeseBurger Delight ще е с канабидиол и ще се предлага само в един обект от веригата - в Денвър, Колорадо, където употребата на канабис е легализирана.

Бургерът с канабидиол ще струва $4.20 по време на еднодневния тест, който ще се проведе на 20 април (4/20). Тези две цифри - и цената, и датата, не са избрани случайно, тъй като 4-20 е символ на употребата на марихуана.

Така Carl's Jr. ще стане първата голяма верига за бързо хранене, която ще пусне в менюто си храна с канабис - дори и само на едно място, в рамките на един ден.

CheeseBurger Delight се състои от две телешки кюфтета, гарнирани с мариновани халапеньос, люто сирене, пържени картофи и сос Санта Фе.

Канабидиолът се счита за непсихоактивен компонент на марихуаната, което означава, че яденето на храна с канабидиол няма да ви "напуши". 

Много индустрии смятат да въведат тази съставка в продуктите си - например производители на цигари, храни и напитки.

Търговците на дребно и ресторантите са все по-заинтригувани от него, като CVS и Walgreens в САЩ вече подготвят продукти с канабидиол. Веригата By Chloeсъщо вече сервира десерти с канабидиол.

Екип от анализатори в инвестиционната банка Cowen наскоро изчисли, че американският пазар за канабидиол може да нарасне до 16 млрд. долара до 2025 г. от сегашните 1-2 млрд. долара.