Употребяващите марихуана, за които ще стане въпрос по-долу, е по-вероятно да се запътят към фитнеса, отколкото да мързелуват на дивана.

Осем на всеки 10 използващи марихуана в американските щати, в които употребата му е законна, са споделили за проучване на Университета на Колорадо, че приемат лекия наркотик малко преди или след тренировка.

Всъщност, две трети от участниците (67%) казват, че са употребявали марихуана и преди и след тренировка, според новото проучване.

В него са участвали около 600 души използващи канабис на възраст най-малко 21 години, които живеят в Калифорния, Колорадо, Невада, Орегон и Вашингтон.

Тези, които използват марихуана час пред тренировка и/или четири часа след това, са заявили, че тренират с 43 минути повече на седмица, отколкото употребяващаите канабис, които не го правят.

“Има стереотип, че употребата на канабис прави така, че хората да мързелуват, да се излежават на дивана и да не са физически активни, но тези данни предполагат, че това не е така,” казва Анджела Браян, един от авторите на проучването и преподавател в Института по познавателни науки.

Нещо повече, 52% от тези, които включват канабиса в тренировките си, твърдят, че това ги прави по-мотивирани да спортуват. Общо 70% от участниците пък са заявили, че това е увеличило задоволството им от тренировките, а 78% твърдят, че употребата на канабис им позволява да се възстановяват по-бързо след тренировка.

31-годишният Даниел Уайнър живее в Британска Колумбия, където употребата на марихуана за развлекателни цели е законно. Той казва пред MarketWatch, че през последната година пуши канабис преди тренировка и се възстановява с десертче с канабис след това, след като чува положителни отзиви за тази практика от негови приятели.

“Открих, че това ми помага с мотивацията в дните, в които не искам да тренирам. Когато вдигам тежести, това ми помага да се коцентрирам върху забавянето и изчистването на повторенията. Канабисът пък прави бягането по-поносимо,” казва той.

Бегачка от Бронкс, която пожелала да запази анонимност, казва пред MarketWatch, че постигнала най-добър личен резултат на полумаратона в Бруклин, след като изяла брауни с марихуана преди състезанието.

“Не усещах болка и се чувствах страхотно,” казва тя, признавайки, че има и редица други фактори, които са допринесли за добрия й резултат, като това, че била добре подготвена, познавала трасето и времето било хубаво. “Не зная дали беше съвпадение … или пък беше от онова специално брауни,” казва тя. “Чувствах се добре.”

Използването на марихуана с развлекателна цел в момента е законно в 10 щата, докато използването на марихуана с медицинска цел е разрешено в още 21. Употребата на канабис става все по-широко приета в обществото, като от Barclays изчисляват, че пазарът на канабис в САЩ щеше да се оценява на 28 млрд. долара, ако марихуаната бъде легализирана днес, и ще достигне 41 млрд. долара до 2028 г.

Експерти в медицинската област обаче отбелязват, че са необходими още изследвания, за установяване на ефектите от марихуаната върху спорта и физическата дейност. Всъщност, повечето изследвания досега са правени на животни, а не на хора.

В последния доклад не се споменава колко точно марихуана са употребявали участниците или под каква форма. Те също така не са сравнявани с хора, които не употребяват канабис, така че те може и да са били мотивирани да спортуват повече, но всъщност не е ясно дали са се представяли по-добре или са тренирали по-дълго от онези, които не употрябват.

Едва 38% от тези, които са използвали канабис малко преди тренировка, твърдят, че лекият наркотик е подобрил резултатите им. Въпреки това Световната антидопингова агенция не позволява на професионалните спортисти да използват марихуана заради потенциално подобряване на резултатите им.

Нещо повече, в новото проучване няма въпрос за недостатъците от това да се тренира, докато човек е напушен, като например, че би могъл да се контузи. Има си причина шофирането след употреба на марихуана да е незаконно, дори и в щатите, в които марихуаната е законна.

Доктор Дейна Маккарти, която специализира Спортна и регенеративна медицина в нюйоркската болница Mount Sinai, и Анджела Браян не съветват хората да започват да използват продукти със съдържание на канабис преди и след тренировките си.

“Не препоръчвам употребата, освен ако не им е предписано от от лекар,” казва доктор Маккарти. “Това е субстанция, която променя съзнанието, а мозъкът на всеки човек е различен, така че може да се отрази на всеки човек много различно. Ние също така не знаем дали си взаимодейства и с други лекарства, които човек може да приема.”