Мнозинството от американци днешно време са в полза на легализацията на марихуаната, а президентът им Барак Обама публично заяви наскоро, че билката не е по-опасна за здравето на хората от алкохола.

В интервю с Дейвид Ремник за New Yorker, публикувано наскоро, Обама заяви, че макар марихуаната да не е  „особено здравословна,“ пушенето на растението не е толкова вредно, колкото някои хора настояват.

Както е добре документирано, аз също пушех канабис като по-млад, и гледах на това като на лош навик и порок, не много по-различен от цигарите, които също пушех през голяма част от съзнателния си живот. Не мисля, че канабисът е по-опасен, от алкохола,“ споделя Обама пред Ремник.

Когато бе попитан дали вярва, че марихуаната е по-безвредна от алкохола, Обама заяви, че е по-малко вредна „от гледна точка на нейното въздействие върху отделния потребител.“

„Това не е нещо, което насърчавам, и аз съм казвал на дъщерите си, че мисля, че не е добра идея, загуба на време е, и не е особено здравословна,“ добавя също той.

Но, „Ние не трябва да заключваме деца или индивидуални потребители за дълги периоди от време в затвора, когато някои от хората, които пишат тези закони са вероятно в един друг момент извършили същото“, казва още той.

През август 2013 г., администрацията на Обама обяви, че няма да спре Вашингтон и Колорадо от легализирането на употребата на марихуана, което бележи важна стъпка напред, далеч по-адекватна от войната на администрацията по отношение на наркотиците.

В интервюто за New Yorker, Обама казва, че вярва, че тези нови закони са „важни.“

Важни са, за да вървим напред, защото това е важно за обществото, за да няма ситуации, в които голяма част от населението са нарушили закона, а в същото време само няколко избрани биват наказани.