Израелското правителство гласува да се декриминализира консумацията на марихуана за развлечение, подобно на някои американски щати и европейски страни, предаде "Ройтерс" и БТА.

"От една страна се отваряме към бъдещето. От друга страна разбираме опасностите и ще се опитаме да балансираме двете", каза премиерът Бенямин Нетаняху.

Според новата политика, която трябва да бъде одобрена от парламента, заловените да пушат марихуана ще бъдат глобявани, а не арестувани и съдени. Разследвания ще има само за многократни нарушения. Продажбата и отглеждането на марихуана остават престъпления.

"Израел не може да си затваря очите за промените по света в консумацията на марихуана и въздействията й", каза министърът на правосъдието Айелет Шакед.

В САЩ 28 щата са узаконили употребата на марихуана за медицински цели, а в последните години няколко щата са разрешили също консумацията й за развлечение, припомня агенцията.

Шакед заяви, че израелските власти сега ще наблегнат на информирането на обществото за възможните вредни последствия от консумацията на марихуана, която е нещо обичайно в Израел.

По данни на ООН почти 9 процента от израелците употребяват канабис, но някои израелски експерти смятат, че действителният процент е по-висок. Местната полиция е арестувала само 188 души през 2015 г. за консумация на марихуана за развлечение, което е спад от 56 процента спрямо 2010 г. Много от арестуваните не са били съдени.

Около 25 000 души в Израел имат разрешително да употребяват марихуана с медицинска цел.