Вчера, с вот 4 към 1, върховният съд на Мексико определи забраната на консумацията и култивацията на растението канабис за лична употреба като неконституционна. Съдът реши, че употребата на канабис за не комерсиални цели нарушава човешкото право на свободно развитие на личността. Тази новина може да доведе до легализацията на растението за рекреативна цел в страната.
 
"Това гласуване от Мексиканския върховен съд е невероятно поради две причини: дискутират се човешките права и това се случва в една страна, която е претърпяла огромни загуби от войната срещу наркотиците", каза Хана Хетцер, от Drug Policy Alliance. "Уругвай стана първата страна, която легализира растението, Канада се очаква скоро да последва, а инициативите за медицински канабис се разпространяват главоломно в латинска америка и карибите, докато растението е все пак легално за медицинска употреба в почти половин Америка."
 
Публичният дебат относно растението е силно следен в Мексико, след случая на 8 годишно дете страдащо от епилепсия стана първият пациент в страната имащ правото да употребява растението за медицински цели.