Евентуалната връзка между канабиса и шизофренията от доста време е един от основните аргументи на противниците на употребата на билката.

Опасения, че канабисът може да увеличи риска от шизофрения в действителност не са валидни. В скорошна публикация в Journal of Psychiatry & Neuroscienceд-р Матю Хил от Университета в Калгари адресира научните доказателства около дебата.

Това са 4-те основни факта относно връзката между канабиса и шизофренията, които д-р Хил излага.

1. Канабисът не причинява шизофрения.

Докато учените все още изучават връзката между билката и шизофренията, вече е пределно ясно в този момент, че употребата на канабис сама по себе си не причинява болестта.

Харвард: Канабисът не причинява шизофрения

Най-убедителните доказателствата, които д-р Хил отбелязва идват от епидемиологични данни:

„В рамките на западния свят, употребата на канабис от едва съществуваща през 1950 г. достига до изключително разпространена през 60-те и 70-те години на миналия век. Въпреки драстичното увеличение на широката употребата на канабис сред общество, разпространението на шизофрения е до голяма степен останало стабилно.“

Канабисът обаче може да доведе до подобни на психоза симптоми, като например параноя и при много високи дози, и в редки случаи, до слаби слухови или зрителни халюцинации. Но, те са само временни и не се смятат за признаци на психично заболяване, сочат данните на друго изследване.

2. Канабисът може да помогне в лечението на шизофрения.

Повечето от проучванията, свързващи билката със случаи на шизофрения могат да бъдат обяснени чрез обратната връзка. Това е така, защото хората с шизофрения може да са по-склонни да използват канабис, защото в действителност им помага по един или друг начин.

Също така, има доказателства, които подкрепят билката като лечение на болестта. Например, изследванията свързват употребата на канабис с по-добри когнитивни функции сред шизофрениците.

Също така, през 2012 г. клинично проучване, включващо 39 пациенти с шизофрения сравняват канабидиол (КБД), непсихоактивна съставка на канабиса, с често предписван антипсихотик - Amisulpride, и  установяват, че лечението с канабидиол води до значително по-добри резултати.

3. Канабисът може да увеличи риска от шизофрения при уязвими лица.

Това донякъде противоречи на свойството на билката да подпомага в лечението на шизофрения, но обективно погледнато следствие на психоактивната съставка на билката, тетрахидроканабинол (ТХК), може да се провокира появата на психотични състояния при лица с уязвимост към болестта.

Силата на тези доказателства е умеренa в най-добрия случай. Някои изследвания свързват употребата на канабис с физически аномалии на мозъка, други твърдят обратното. Това може да е следствие на много различни фактори, като например качеството на тествания продукт. Изследванията също показват, че билката влияе на освобождаването на допамин, който е известно, че допринася за психотични състояния, но алкохола, тютюна и всички други вещества, склоняващи към злоупотреба, правят същото.

В крайна сметка, докато потенциала на канабиса да увеличи риска от шизофрения е просто логично предположение, учените все още не са открили конкретни доказателства, които да подкрепят твърденията!

4. Екстремните становища са ненаучни.

През последните години, връзката между канабиса и шизофренията се превърна във фокусна точка в обсъждането на легализацията. Както д-р Хил отбелязва:

„Въпреки че много заболявания, включително рак на белия дроб и сърдечна аритмия, са основни теми на безопасност относно канабиса от известно време, интересното в дискусията е, че тя се е изместила предимно към сферата на психиатрията и по-специално връзката между подрастващите и развитието на шизофрения.“

Д-р Хил добавя, че „най-екстремните становища по даден въпрос нямат корен в науката.“ В този момент е невъзможно някой да твърди, че канабисът е причина за шизофрения, или че риска от шизофрения да е основателна причина да се запази незаконния статут на билката.

Нещо повече, дори да се предположи, че канабиса причинява шизофрения, проучване, публикувано през 2009 г. заключи, че предотвратяването сред 3000-4000 юноши от консумацията на канабис успява да предотврати едва 1 случай на психоза! По този начин, авторите на проучването обясняват, „значението за общественото здраве от предотвратяване на канабис с цел да се намали риска от шизофрения или психоза остава несигурно.“