Чили е на път да декриминализира растението канабис, след като управляващите са одобрили проектозакон разрешаващ на жителите на страната да отглеждат канабис за медицински цели.
 
Решението бе посрещнато с бурни овации, след като 68 члена на долната камара на конгреса са гласували в подкрепа на приемането на закона.
 
Досега, отглеждането, продажбата и транспортирането на канабис в Чили са били наказуеми с до 15 години лишаване от свобода. В момента, на чилийци им е разрешено да отглеждат до 6 растения у дома и да пренасят до 10 грама.

 
Гласувалите против решението във вторник критикуват изхода от ситуацията, твърдейки, че това само ще засили употребата на вещества в страната, особено сред младежите. Ако този закон премине и през здравното министерство и сената, то той също така ще декриминализира и рекреативната употреба.
 
Депутатът комунист, Карол Кариола, който е част от лявата коалиция на президента Мишел Бачелет, говори с пресата след гласуването и сподели, че това е много важна стъпка за страната.
 
Наричайки го исторически ден за пациентите, тя добави, че вотът е за тези, който не желаят да бъдат преследвани заради своя личен избор как да се лекуват и искат да имат свободен достъп до лекарство, което сами могат да отглеждат в своята градина.

До момента, на световно ниво, Уругвай стана първата страна легализирала билката през 2013 година, а Ямайка последва южно американската страна, декриминализирайки личната употреба. В САЩ, повече от 20 щата са разхлабили законите си и са разрешили употребата на канабис за лични и медицински цели. В Европа, сред страните толериращи употребата на канабис са Испания, Португалия, Холандия, Чехия, Швейцария,