Робърт Идън, британецът зад френското лозе, е създал това, което компанията нарича първата конопена изба в света. Винопроизводителят искаше да изгради съоръжение, което да доведе промишлеността към устойчивост. След осем години планиране и изследване, Château Maris постави нова мода в природосъобразните алтернативи. Робърт разгледа естествените строителни материали като камък и пръст, но в крайна сметка изгради комплекса от 2743 квадратни метра, използвайки най-вече органична слама от коноп, изработена в тухли.

Какви са ползите от използването на тухли от конопена слама? Като за начало те извличат въглеродния диоксид (CO2) от околността – около 43 килограма въглероден диоксид на квадратен метър – и процесът на извличане на въглерода за тези конкретни тухли може да продължи до 2040 г. Освен това бързият растеж на конопените корени помага за намаляване на ерозията в почвата и не изискват пестициди или торове. Конопът е добър изолатор, който помага на съоръжението естествено да поддържа постоянни нива на влажност и температура без използването на вентилации или нагреватели, захранвани от изкопаеми горива. През юли миналата година The New York Times публикува характеристика на подобен продукт, наречен “hempcrete”, който издателството описва като гъвкав, херметизиран, но дишащ, непроницаем за мухъл и вредители, огнеупорен и без токсини. Освен това конопът се отглежда, не се добива или произвежда, което само по себе си е огромен плюс за устойчивостта на околната среда.

На места като в Европа хората използват конопени влакна, за да произвеждат въжета и дрехи, семена за производство на конопено масло или добавка към храни и листа за производство на хартия. Докато влакното идва от външната дръжка, материалът за конопена слама идва от трайната вътрешност на растението sativa, което по същество го прави страничен продукт от традиционните употреби. За да се направят тухлите, вар и вода се добавят към сламата, което я кара да расте постепенно по-твърда. Сламата след това се формова в здрави, но леки тухли, които са по-лесни за транспортиране. За да няма загуби, частите от растението, които не се използват за тухли се продават за масла.

През 1997 г. Робърт пое Château Maris с Кевин Паркър от Sustainable Insight Capital Management, фирма в Ню Йорк, която инвестира в предприятия за зелена енергия. Сред другите си зелени инициативи, Château Maris събира дъждовна вода, рециклира я, засади локална растителност на покрития с пръст покрив и разполага с местен вятърен парк, който гарантира, че мазето не оставя следи от въглерод. По същия начин почти цялото вино е бутилирано в ECOVA Ултра-леко 100% рециклирано стъкло.

Château Maris произвежда сортове и смеси от грозде Syrah, Grenache, Carignan и Grenache Gris и използва естествени дрожди, открити в лозето. Цялото вино отлежава най-малко една година в дъбови бъчви и се бутилира нефилтрирано, а няколко от реколтите изкараха 90 точки или повече във водещи публикации като Wine Enthusiast, Wine Spectator и Wine Advocate.