Затворите трябва да въведат експериментална програма за предоставяне на безплатен канабис на зависими затворници, за да се определи дали това ще помогне за намаляване на смъртността от предозиране и ограничаване на насилието в институции от този тип, както и ще помогне на хората да преодолеят наркоманията, заявява комисарят на британската полиция.

Еброн Джоунс от Управата на криминалната служба на Северен Уелс твърди, че ако съдебната власт наистина иска да се справи с намаляването на смъртността и насилието в затворите, „първо трябва да обърне внимание на причините“, като евтини синтетични заместители на канабиноидите, циркулиращи в затворите и водещи до висока смъртност, за разлика от канабиса.

Също така, много затворници са на метадонова терапия като заместител на хероина, докато излежават присъдите си, докато на по-голямата част са предписани силни аналгетици – всички те са пристрастяващи и потенциално опасни наркотици. В същото време целият спектър от синтетични вещества циркулира в затворите.

„Ако вече са на опиати, защо да не им се предпише канабис?“, пита Джоунс. „ В края на краищата, всички тези опиати са далеч по-опасни от канабиса. „Освен това, бихме предотвратили незаконното въвеждане на наркотици в затворите и бихме намалили корупцията сред служителите в затворите“, казва полицейският служител.

Повече от 300 служители на затвора и външни сътрудници са освободени или осъдени за внасяне на незаконни предмети – включително наркотици, тютюн и мобилни телефони, в затворите в Англия и Уелс през последните пет години, съобщи миналия месец „Гардиън“.