Глобалното затопляне е нарастващото натрупване на въглероден диоксид (СО2) в нашата атмосфера. Той се освобождава, когато изкопаемите горива, като въглища или петрол, се изгарят в замяна на енергия. Само през последните 100 години нивата на CO2  са се увеличили с 30%, с осезаем ефект върху околната среда. Морското равнище се покачва, световната температура се повишава, ледниците се топят и учените предричат ​​по-нататъшни и по-масивни нива на унищожение през следващите години. Зависимостта от петролни продукти и изкопаеми горива може потенциално да разруши планетата.

Възможно е да произвеждаме цялата енергия, от която се нуждаем с помощта на конопа. Уникалните растежни свойства на растението го правят идеалната култура за нашите енергийни нужди. Три декара с коноп могат да произведат 1000 литра метанол в един вегетационен период. Затвореният въглероден цикъл при производство на енергия би забавил ефектите на глобалното затопляне. Никое друго растение на земята не би могло да отговори на нуждите на глобалното потребление на енергия. 

Автомобилите са отговорни за голяма част от въглеродния диоксид, освободен в екосистемата. Конопът може да произвежда чиста, енергоефективна форма на бензин, с по-малко разходи за потребителя. Вече се добавя етанол към бензина, за да се повишат октановите нива и ефективността. Хенри Форд от “Форд моторс” смята, че в крайна сметка рано или късно всички автомобили ще работят изцяло на етанол.

Растението може лесно да ферментира в алкохол превръщайки се в етанол. Приготвянето на етанол и бензин от коноп ще намали значително емисиите на въглеродния диоксид и ще помогне за възстановяването на планетата. Националната лаборатория за възобновяема енергия в Колорадо, Агенцията за опазване на околната среда и Министерството на енергетиката на САЩ заявиха, че за да помогнем на околната среда, трябва да произвеждаме биодизел и биоетанол.