Докато политиците и американската общественост стават все по-уморени от войната срещу наркотиците, реформите спрямо канабиса набират скорост в цялата страна. Нов анализ от CJCJ хвърля светлина върху силните и слабите страни на двата подхода за реформа: декриминализация за всички възрасти, в сравнение с легализация само за хора над 21.

Анализът сравнява пет щата, които изпълняват основни реформи спрямо канабиса през последните пет години, дава оценка на въздействието на реформите: арести, расови различия, както и различни резултати за здравето и безопасността. Калифорния, Кънектикът и Масачузетс са декриминализирли малки количества канабис за всички възрасти, докато Колорадо и Вашингтон са легализирали малки количества само за хората над 21-годишна възраст.

Основни констатации:

· И в петте щата се забелязват значителни спадове в арестите за притежание на канабис.

· В щатите, които декриминализират канабиса за всички възрасти се забелязват най-големите спадове в арестите, най-вече сред младите хора.

· Афро-американците е по-вероятно да бъдат арестувани за престъпления свързани с канабис и след налагането на реформите в сравнение с всички други раси и етноси.

· Декриминализацията на канабиса в Калифорния не е довела до вредни последици за тийнейджърите, като увеличаване на престъпността, предозиране, шофиране под влиянието на упойващи вещества или отпадане от училище. В действителност, калифорнийските тийнейджъри показват подобрения във всички области на риска след реформата.

Като се имат предвид последиците от арестите свързани с канабис включително: глоби, затвор, криминално досие, загуба на студентски заеми и други федерални помощи, както и съдебните разноски, да бъде арестуван за употреба на канабис човек е далеч по-вредно за собственото му благосъстояние отколкото самия канабис – тази статистика отговаря за всички възрасти. В докладът се препоръчва приемането на най-доброто от двата подхода с насоченост към пълна легализация. По-нататъшни реформи, отвъд политиката спрямо канабиса, ще бъдат необходими за справянето с нечуваните и упорити расови различия.

Прочетете доклада >>