На този етап всичко, което новото германско коалиционно правителство е казало, е, че ще разреши "контролираната продажба на канабис на възрастни за развлекателни цели в лицензирани магазини" - съобщение, което издигна пазара на канабис на нови висоти и предизвика сериозни тревоги у други европейски държави, пише Forbes.

Предложението за създаване на регулиран пазар за продажба и консумация на марихуана от възрастни и за насърчаване на по-широка политика по отношение на наркотиците - включваща регулирани и облагани с данъци дрогерии, контрол на качеството и ефективни закони за защита на младежите - фигурираше в споразуменията, договорени между партиите от германската коалиция, водени при строга конфиденциалност след изборите през септември.

Промяна на правилата

Лявоцентристкото правителство, ръководено от социалдемократа Олаф Шолц, който замени дългогодишния дясноцентристки канцлер Ангела Меркел, работи в коалиция с прогресивните Зелени и про-бизнес настроените Свободни демократи.

Християндемократическата партия на бившия канцлер Меркел блокира предложението в продължение на години.

Въпреки че не е определен график за въвеждане на законодателството, "планът все пак може да се окаже прецедент, който да промени глобалния бизнес с отглеждане и продажба на марихуана и който ще бъде внимателно наблюдаван от други държави, които се заиграват с либерализирането на своите закони за наркотиците", пише Financial Times.

Макар че според действащото германско законодателство консумацията на канабис не е незаконна, закупуването на наркотика е забранено. Това е противоречива позиция, както в други европейски държави, включително Нидерландия, Португалия и Испания, където притежаването на малки количества канабис все още представлява гражданско нарушение, като в същото време той е достъпен в "толерирани" кафенета или социални клубове за канабис.

Германия ще бъде най-голямата държава в света, която ще легализира канабиса, след Уругвай, Канада, Малта и 18 щата в Съединените щати.

Според Financial Times декриминализацията "може да донесе нетни ползи за държавата в размер на 4,7 млрд. евро годишно, включително 2,8 млрд. евро данъчни приходи и 1,36 млрд. евро икономии от полицейски и правни разходи, според скорошно проучване на университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф".

Малта - първа в Европа

Германската инициатива следва начинанието на Малта, най-малката държава - членка на Европейския съюз, която миналата седмица стана първата държава от Европейския съюз, която легализира употребата и отглеждането на марихуана за развлекателни цели.

Правителството на Малта заяви, че "новият закон има за цел да сложи край на криминализирането на действията на хората при пушене на този вид дрога и да намали престъпния трафик", пише New York Times.

Законът, приет от парламента, сега очаква подписа на президента, което се счита за формалност. Той позволява на хората да носят до седем грама марихуана, да отглеждат до четири растения в апартаментите си и да държат до 50 грама сух канабис вкъщи.

"Малта официално узакони това, което съществува в други европейски държави в странна сива зона", казва пред изданието Стив Ролс, анализатор във фондация "Трансформ" за политика в областта на наркотиците, лобистка група във Великобритания.

В ръцете на организации с нестопанска цел

Нова правителствена организация, наречена Орган за отговорна употреба на канабис, ще отговаря за нормативната уредба, която, наред с други правила, установява, че търговските обекти за марихуана трябва да се намират на повече от 250 метра от училища или младежки центрове и се управлява от организации с идеална цел, които ще имат право да отглеждат растението.

Членовете им могат да купуват до седем грама на ден, като максималният брой е 50 грама на месец.

Консумацията на канабис на обществени места все още е забранена, като са предвидени по-високи глоби за нарушения, когато присъстват непълнолетни лица, и глоби от 50 до 100 евро за лица, които носят между седем и 28 грама.

Решенията на Германия и Малта вероятно ще бъдат последвани и от други членове на Европейския съюз. Референдумът в Италия събра необходимия брой подписи, докато Швейцария, Люксембург и Нидерландия обсъждат въвеждането на нови разпоредби за канабиса, които се стремят към легализация.