Уругвай официално стана първата страна в света, която легализира растението канабис.

Уругвайският сенат е одобрил предложението за легализация на канабиса - с вот 16 към 13. Сега остава това решение да мине през президента на страната Хосе Мухика, за последно преразглеждане.

Имайки предвид, че той е човекът, който представи този проектозакон, няма съмнение, че ще го подпише по най-бързия начин.

Конопът ще стане легален за всички жители над 18 години. Според новия закон, притежанието, употребата и трансфера на до 40 грама канабис ще бъде легално, както и личната култивация на до 6 растения (за възрастни). Освен това, ще бъдат създадени държавни клубове, които ще дистрибутират канабис на възрастни, а аптеките ще го продават на пациенти с рецепта.

Цената на която ще бъде продавана билката е 1$ за грам.

Органи на реда срещу Забраната е група от представители на силите на реда, която дълги години е водила война срещу наркотиците, днес се бори за нейния край и аплодира решението на правителството. Според тях употребата на субстанции от гражданите е непредотвратима - всеки човек има суверенитет над собственото си тяло - и най-доброто решение в такъв случай е да се легализира и регулира марихуаната, за да може превителството да подсигури един безопасен продукт, да го държи далеч от ръцете на непълнолетни и да позволи на полицията да спре да преследва граждани и да се фокусира върху реални социални проблеми.

"Когато един политик каже, че иска легализация, у хората се заражда голям страх", казва Рикардо Лагос Уебър, син на бивш чилийски президент, които се бори в момента за легализация в неговата страна. "Трудно е да обясниш на една майка, че има сенатор, който иска легализация, като в същото време нейните деца са застрашени от нарко дилъри на всеки ъгъл. Някой хора мислят, че президентът е луд, но аз ще ви кажа, че забраната работи в ущърб на обществото и пречи много повече, от колкото помага!"

Още по темата:
1. Уругвайския президент обяснява, защо неговата страна ще легализира марихуаната
2. Уругвай е на път да стане първата страна, която ще легализира конопената промишленост