Приемането на канабис е безопасен и ефективен метод за борба със симптомите на фибромиалгия - синдром, характеризиращ се с хронична болка, напрежение и умора в мускулите, сухожилията и ставите, без наличие на възпаление. Това показва ново изследване, публикувано този месец в Журнала за клинична медицина.

Изследователи от Израел открили, че от общо 211 пациенти, страдащи от заболяването, след 6-месечно третиране на симптомите с канабис, над 81% споделят за „поне леко подобрение в състоянието... без странични ефекти”. Пациентите най-често изпитвали значителен спад в болките си и сериозни подобрения в качеството на живот след терапията с канабис.

22% от участвалите в теста пък спрели или намалили значително употребата си на опиати, а 20% се отказали от или използвали по-малко бензодиазепини. Резултатите от новото изследване са аналогични с предишни такива.

„С настоящото изследване демонстрирахме, че медицинския канабис е ефективен и най-важното – безопасен, метод за третиране на симптомите на пациенти със фибромиалгия. Вземайки предвид изключително ниския процент на пристрастяване и положителните ефекти, терапията с канабис би трябвало да се счита за перфектен лек за пациентите, които не се поддават на друг тип лечение. Бъдещите проучвания ще се стремят да сравнят употребата на медицински канабис със стандартните методи на лечение на фибромиалгията, за да наложат канабиса като следващото оръжие в борбата със заболяването”, пишат авторите на изследването.